Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Dagmar, Rigmor

Rekordmånga olagliga bosättningar 2023

TT-AFP

Publicerad 2024-02-15

Bosättningen Modiin Illit på Västbanken. 2023 etablerades rekordmånga olagliga bosättningar i området. Arkivbild.

26 bosättningar som inte godkänts av de israeliska myndigheterna etablerades förra året på den ockuperade Västbanken – ett tiotal av dem sedan kriget på Gazaremsan bröt ut den 7 oktober.

De rekordmånga olagliga israeliska bosättningarna kopplas enligt en rapport från den israeliska organisationen Peace Now till de medlemmar av extremhögern som numera ingår i premiärminister Benjamin Netanyahus regering.

Hans styrande koalition inkluderar religiösa ultranationalistiska ministrar som Itamar Ben-Gvir och Bezalel Smotrich – som båda är bosättare.

Som jämförelse bildades endast fem bosättningar 2022, då Israels regering bestod av ett brett spektrum av politiska partier utan Netanyahus Likud eller det religiösa sionistpartiet. Efter att bosättningarna skapats legaliseras de ofta av israeliska myndigheter.

Omkring 490 000 israeler bor på den ockuperade Västbanken i samhällen som ses som olagliga enligt internationell lag. I territoriet bor omkring tre miljoner palestinier som ser dessa bosättningar som ett krigsbrott och ett stort hinder för fred.