Moskvabo: Vi är ett land av kvinnor nu

Publicerad 2022-10-21

Rysslands gator ekar allt tommare på män.

Många har kallats in i kriget, andra har flytt, håller sig gömda eller har dött under mystiska omständigheter.

– Jag känner att vi är ett land av kvinnor nu, säger en Moskvabo.

Färre män har under de senaste veckorna synts till på Moskvas restauranger, i butiker och i sociala sammankomster. Det rapporterar The New York Times, som besökt staden.

Många ryska män har kallats in i Putins ”partiella mobilisering” för att strida i Ukraina. Andra har flytt eller håller sig gömda.

Så sent som i fredags sa Vladimir Putin att cirka 200 000 man nu har mobiliserats. Samtidigt har minst 200 000 män flytt till grannlandet Kazakstan, där ryssar kan passera gränsen utan pass, enligt tidningen. Tiotusentals andra har flytt till Georgien, Armenien, Azerbadjan, Israel, Argentina och Västeuropa.

Ryska män som mobiliserats.

Kvinnor försöker stötta varandra

– Jag känner att vi är ett land av kvinnor nu, säger Stanislava, en 33-årig Moskvabo som nyligen försökte få tag i några manliga vänner för att få hjälp att flytta några möbler inför sin födelsedagsfest, till The New York Times.

Många gifta kvinnor har stannat kvar i Moskva sedan deras män flytt därifrån, antingen innan eller efter inkallelseordern kom. Flera av dem som tidningen pratat med berättar att de försöker ses för att prata och stötta varandra när de känner sig ensamma.

De är rädda att deras män inte ska komma tillbaka levande.

Sedan Kreml beordrade mobiliseringen har en stadig ström larm inkommit om rekryter som mist livet innan de ens hunnit lämna Ryssland. Det är rapporter om självmord, påstådda hjärtattacker och märkliga dödsfall i ryska polisens förvar, som sammanställts av den oberoende ryska nyhetssajten Meduza.

Ryska män som flydde strax efter mobiliseringsordern. Här vid gränsen mot Georgien.

Mystiska dödsfall av rekryter

Bland annat ska en 39-årig man dött i en hjärtinfarkt den 27 september på en polisstation i Vladivostok vid Rysslands Stillahavskust, dit han hade skickats efter ha hamnat i någon sorts dispyt på det lokala rekryteringskontoret.

Flera rekryter har även hittats döda vid olika militärbaser i Ryssland, med okända dödsorsaker.

På en av militärbaser i Omsk, i västra Sibiren, hittades en ny rekryt död den 2 oktober där dödsorsaken inte gått att fastställa. Samma datum dog en annan rekryt drygt 60 mil därifrån. Den 35-årige mannen, som enligt hans mor frivilligt ska ha sökt sig till armén i slutet av september, uppges ha drabbats av en hjärtinfarkt när han befann sig på en bas i Novosibirsk. Modern säger dock till Meduza att sonen så vitt man vet inte hade några hjärtsjukdomar.

ANNONS