Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Kristian, Krister

5 punkter om: USA och Storbritanniens bombningar

Publicerad 2024-01-12

USA och Storbritannien bombade i natt Huthirebellerna i Jemen.

Attackerna sker efter att Huthirörelsen beskjutit handelsfartyg i Röda havet under månaders tid.

Rebellerna utlovar hämnd.

Det här är Huthirebellerna – på en minutDet här är Huthirebellerna – på en minut

1. Nattens bombningar

Under natten till fredag bombade Storbritannien och USA ett flertal mål som används av den Iranstödda Huthirörelsen i Jemen under natten mot fredag, svensk tid. Bland annat i huvudstaden Sanaa.

Det handlar om över 60 mål på 16 olika platser, uppger det amerikanska flygvapnet. De har bland annat riktat in sig på luftvärnssystem, vapendepåer och logistiska nav, rapporterar AP, med hänvisning till amerikanska försvarskällor.

I attackerna användes stridsflyg och robotar från stridsfartyg.

2. Så motiveras attacken

USA:s president Joe Biden säger att den amerikanska militären, tillsammans med Storbritannien och med stöd från Australien, Bahrain, Kanada och Nederländerna, ”utfört framgångsrika attacker mot ett antal mål i Jemen, som använts av Huthirörelsen för att äventyra friheten i en av världens viktigaste sjöleder”.

President Biden säger samtidigt att han inte kommer tveka att vidta ytterligare åtgärder.

Storbritanniens premiärminister Rishi Sunak säger att de vidtagit ”begränsade, nödvändiga och proportionerliga åtgärder i självförsvar”.

”Under de senaste månaderna har Huthimilisen utfört en rad farliga och destabiliserande attacker mot civila fartyg i Röda havet, vilket orsakat störningar i en mycket viktig handelsled. Deras hänsynslösa agerande riskerar liv och förvärrar den humanitära krisen i Jemen”, säger Sunak.

3. Fartygsattackerna

Attackerna i Röda havet tog fart efter att kriget mellan Israel och Hamas inleddes den 7 oktober.

Huthirebellerna deklarerade sitt stöd för Hamas och uppgav att de skulle ge sig på varje skepp som var på väg mot Israel.

Attackerna har ökat med 500 procent mellan november och december, rapporterar BBC. Däremot är det långt ifrån klart att alla skepp som attackerats faktiskt varit på väg mot Israel.

Washington har anklagat Iran för att vara ”djupt involverade” i att planera operationer mot kommersiella skepp i Röda havet. Iran förnekar emellertid inblandning i attackerna.

4. Huthirörelsen och Jemenkriget

Huthierna är en shiamuslimsk rörelse som grundades på 1990-talet och är uppkallad efter Hussein al-Huthi.

Sedan 2014 har de fört ett inbördeskrig mot landets regering, som är uppbackad av länder som Saudiarabien och Förenade arabemiraten.

Huthirebellerna motsätter sig USA:s och Israels inflytande i Mellanöstern, och de stöttas i sin tur av libanesiska Hizbollah och Iran.

Kriget i Jemen har beskrivits av FN som ”det värsta i världen”, skriver Utrikespolitiska institutet. FN-organisationer har beräknat att 20 miljoner jemeniter riskerar svält om kriget inte upphör och stora mängder av förnödenheter kan föras in.

5. Hur har Huthirörelsen svarat?

Flera Huthiledare har efter nattens attacker hotat med att svaret kommer bli kraftfullt, skriver TT.

”Amerika och Storbritannien kommer att behöva förbereda sig på att betala ett högt pris och svara för alla ödesdigra konsekvenser av denna grova aggression”, säger Huthi-administrationens vice utrikesminister Hussein Al-Ezzi i rörelsens medier.

Även på torsdagen, innan flygräderna, hotade rörelsen USA och Storbritannien med utökade attacker.

Wolfgang förklarar: Bakgrunden till attackerna mot JemenWolfgang förklarar: Bakgrunden till attackerna mot Jemen
Attackerna i JemenAttackerna i Jemen