Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Emil, Emilia

Krismöte om kycklinglarmen

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2009-04-03

Glaslarmen fortsätter att dugga tätt.

Förutom i kyckling har glas hittats i korv, pyttipanna och köttfärs.

Nu samarbetar handel och polis för att få ett slut på glassabotagen.

Kronfågel har beslutat att inte återkalla fler partier av kyckling.

I krismötet diskuterades hur butikskedjorna tillsammans med branschorganisationer, företag och polis ska samarbeta kring glaslarmen som skakat Sverige.

Bland annat planerar Svensk Handel att lägga upp ett standardiserat anmälningsformulär på sin hemsida.

– Det är viktigt att vi samlar upp de fall som finns och dokumenterar dem på rätt sätt, säger Dick Malmlund, säkerhetschef på Svensk Handel.

Elva polisanmälningar

För två veckor sedan kom det första larmet om att glasbitar hittats i kycklingfilé. Sedan dess har glasbitar hittats olika typer av främst kycklingprodukter.

Tommy Hydfors, biträdande rikskriminalchef, säger till TT att elva polisanmälningar om glas i olika matvaror hittills har gjorts. Det handlar om kyckling, pytt-i-panna och korv.

– Det är inte nödvändigt att det ligger brott bakom det här. Det kan vara en olycka eller något annat, säger han.

Drar inte tillbaka

Kronfågel har betslutat att inte återkalla mer kyckling – efter att ha dragit tillbaka 900 ton.

– Den röda tråd vi såg inledningsvis har försvunnit. Nu drabbas olika produkter, producenter och producentländer. Det är inte meningsfullt, säger Jenny Fridh, informationschef på Kronfågel.

Enligt Svensk Handel ger det fel signaler att sluta sälja en produkt.

– I morgon kanske det blir oxfilé. Ska vi då ta bort all oxfilé? Vi måste först ta reda på vart glaset kommer ifrån.

Samordning

Fortfarande är det okänt vad som ligger bakom glasattackerna. Polisen hänvisar till förundersökningssekretess. På Svensk Handel vet man inte heller.

– Det är inte klokt. Det går inte att utesluta någon del av kedjan. Det pangade till, sedan har det bara spridit sig mer och mer, säger Malmlund.

Rikspolisstyrelsen bistår nu de lokala polisdistrikten med ett team på fyra till fem personer som kommer att arbeta med glasfynden, men distrikten sköter fortfarande sina egna utredningar.

– Vi hjälper till med att inventera alla utredningar som finns, med att sammanställa information samt analysera om det finns ett mönster, säger Varg Gyllander, presstalesman på Rikskriminalpolisen.