Lättskött trädgård

Uppdaterad 2018-06-28 | Publicerad 2009-05-08

Så får du tid att njuta

Glöm kampen mot ogräs i rabatten och släpp mossan fri i gräsmattan.

Vägen till den lättskötta trädgården är inte så lång och krokig som man kan tro.

– En trädgård ska vara en plats att njuta av, säger trädgårdsmästaren Maria Bremefors.

Minimera arbetet och maximera njutningen. Det är receptet på en lättskött trädgård.

– Lättskött betyder inte att det inte behövs någon skötsel alls. Alla växter  kräver en viss skötsel men man kan minska behovet av bevattning, gödsling och rensning med rätt växtval, säger Maria Bremefors.

Hon jämför den lättskötta trädgårdens uppbyggnad med ett husbygge. Man börjar med stommen och gör upp en plan för var man ska äta och sova. Trädgårdens stomme och ytterväggar är träd och höga buskar i ytterkanterna som skydd mot både insyn, vind och buller från vägen utanför. Rönn och häggmispel funkar utmärkt över hela landet medan luktolvon trivs bäst upp till zon 5.

– De är tåliga växter som har låga skötselkrav, de kräver inte så mycket näring och behöver sällan beskäras.

Lummigt och mysigt

Med stommen på plats fyller man sedan på med allt lull-lull innanföroch där kan man vara lite djärvare i sina växtval.

– Många vill ha det lummigt och mysigt och det blir det om man planterar växterna i höjdordningenligt principen lager på lager.

Med träd och buskar som bakgrund kan man fylla rabatterna med marktäckande perenner. De fyller dubbel funktion genom att både vara vackra, lättskötta färgklickar och effektiva ogräsbekämpare.

– Det kostar en del att täcka all öppen jord med perenna växter, men det har man igen i skötseltid, menar Maria.

Sommarblommor i krukor

Hon slår gärna ett slag för vintergröna, flocknäva och sockblomma som alla är goda mark- och jordtäckare.

Perenner i all ära, man behöver inte göra avkall på sina favoriter bland sommarblommor bara för att man inte vill ägna timmar åt trädgården. Många sommarblomster, som Marias favorit palettblad och husarknappar, är lätta att handskas med.

– Plantera sommarblommorna i krukor. Det kräver i och för sig mer vatten, men det har man igen i form av mindre rensning.

Och visst, det krävs en del förarbete för att trädgården ska bli lättare att sköta om, men man kan också hjälpa sig själv genom att minska kraven på att allt ska se färgsprakande och vältrimmat perfekt ut.

– Vill du ha en fin gräsmatta kan du såklart ha det, men det går bra utan också. Och mossan kan man väl behålla. Den kan ju vara riktigt fin.

Text: Johan Gunnarsson

Text: Sofia Wadensjö Karén

Foto: Jupiter Images

Lättskötta perenner

Jättedaggkåpa: Trivs i både sol och skugga. Sår sig själv. Ypperlig kantväxt med grågröna blad och ljusgula, lite limefärgade, blommor.

Timjan: Blir 30–40 centimeter hög och har lila blommor och karaktäristiska små, spetsiga blad. På äldre plantor kan stjälkarna bli vedartade. Trivs i soligt och torrt läge.

Sockblomma: Har lite orkidéliknande, vackra blommor med sköra blad i färger från vit och lila till kopparröd. Gör sig allra bäst i stora bestånd.

Hasselört: Kan vara lite kinkig första året, men är därefter tålig. I Sverige trivs den bäst i skuggigt läge på lite mildare breddgrader.

Åbrodd: En annorlunda kantväxt som är mycket lättodlad i både skugga och fullt solljus. Blommorna är små och gröna och bladen trådsmala.

Skuggröna: Marktäckande växt med saftiga, vackra blad som trivs bäst i fuktig mark och lätt skugga.

Rosenplister: En slingrande, riktigt lättskött växt med blommor i gult och rosa. Breder ut sig och tar plats ordentligt.

Flocknäva: Perfekt som marktäckare. Namnet kommer av att blommorna sitter i en flock. Blommar under lång tid, ofta från juni till augusti, och bladverket är vackert även på hösten.

Salvia: Odlas i Sverige både som ett- och flerårig. Tillhör familjen kransblommiga väger. Finns i flera arter och färger.

Kantnepeta: Trivs bäst i torr, lätt jord, och blir upp till en dryg halvmeter hög. Kan klippas ner efter blomning. Blommorna är violetta.

Lavendel: En krypväxt eller halvbuske som blir upp till en halv meter hög. Doftar ljuvligt. Klarar sig ända upp till södra Norrland. Blommar på sensommaren.

Krypmalört: Liksom timjan trivs krypmalörten i torr jord. Har silvriga, mycket fina blad. Mycket härdig om jorden är väldränerad.

Kaukasiskt fetblad: Karaktäristiska, purpurfärgade blad som är platta och rejält köttiga. Blommorna är skära eller rosa. Blommar på sensommaren.

Palettblad: En riktigt läcker och häftig växt, för bladens skull. Färgen utvecklas från lime till mörk purpur med en skarp rosa kant.

Sommarljus: Vit- eller mörkrosa med skira fjärilsliknande blommor som fäller ut oljor och doftar otroligt mycket, särskilt i fullt solsken.

Ringblomma: En sommarklassiker som tillsammans med blå salvia minner om Medelhavet. En färgklick i köksträdgården tillsammans med nyttoväxterna.

Bidens: Mycket lättodlad sommarblomma som inte behöver ansas. Kräver inte heller mycket näring. Blommar i gult och har ett halvkrypande beteende. Perfekt i framkanten på en rabatt eller i kruka.

Perilla: Växer lite upprätt och blir snygg ihop med en lite vidare växt. Bladen är mörkt purpurfärgade.

Hängande viol: Bör plockas, men är jättevacker.

Heliotrop: Vacker lilafärgad underbart doftande blomma som trivs bäst i fullt solljus.

Husarknapp: Lite bortglömd, men jättetacksam att odla. Tokblommar hela sommaren. Blommorna ser ut som små gula knappar.

Nejlika, ettårig: Blommorna, röda, rosa eller vita, sitter antingen ensamma eller i små fång. Nejlikan finns även som flerårig och trivs bäst i soligt läge.

Fjäderborstgräs: Ett ettårigt gräs som ser ut som en liten vippa. Snyggt ihop med perilla i en stor kruka. Trivs i solljus.

Solros: Finns i en mängd färger och storlekar, från djupaste vinrött till ljusaste gult. Mini eller maxi? Allt finns. Lys upp trädgården med en hel klunga.

Strandkrassing: Blommar rikligt i vitt eller lila hela sommaren, perfekt i stenpartiet där den kan bre ut sig.

Gången – förarbete lönar sig

Lättast att anlägga och underhålla är nog trots allt det gamla hederliga gruset. För en stenlagd gång finns det alltid en massa ogräs i fogarna.

Men när det kommer till gångarna är det i ärlighetens namn inte själva gången som kommer att stjäla din tid från hängmattan.

Det är kanterna. Att hålla efter dem tar tid, så är det bara. Men det finns smarta genvägar även här faktiskt, och de stavas lågväxande perenner. Daggkåpan längs kanten gör att den alltid ser välvårdad ut. Eller varför inte lågväxande campanula?

En annan variant är att lägga ut trampstenar i stället. Då låter du ju bara gräset växa runtomkring dem. Missa bara inte att gräva ner trampstenarna en bit, annars blir det svårt att köra gräsklipparen där.

När det kommer till gångar går det dock inte att komma ifrån vikten av ett gediget förarbete. En marktäckarduk under hela härligheten håller åtminstone borta det ogräs som kommer underifrån.

Gräsmattan – lär dig älska mossa!

Lättast möjligt? Tänk bort gräsmattan. Anlägg en äng i stället. Fördelarna är många – fjärilar och andra insekter kommer att älska dig, du slår ett slag för den biologiska mångfalden och det blir underbart vackert med alla ängsblommor. Självklart är det en del jobb när du anlägger ängen, men därefter gäller bara att du slår den en gång om året för att sedan räfsa. Enklare kan det inte bli.

Ingen bra idé? Då finns det andra smarta genvägar för att gräsmattan inte ska bli det ok som stjälper din latmanssommar. För det första: strunta i att räfsa bort gräsklippet. Låt det ligga, det omvandlas snart till perfekt gödning för din gräsmatta. Och du slipper hålla på gödsla (en gång på våren och en gång inför midsommar vilket du annars bör göra). Fiffigt!

Men mossan då ... Ja, visst kan du räfsa och köra med olika mossdödarmedel för att bli av med den, men för det mesta vinner mossan ändå. Njut den i stället! Den är underbart mjuk för små barnafötter och dessutom vacker att se på – suggestiv, frodig och inbjudande. Och bäst av allt? Den behöver inte klippas alls.

Över huvud taget gäller det att sänka ambitionsnivån när det gäller gräsmattor. För varför kämpa efter en golfgreen när det är mycket vackrare med tusensköna i det gröna. Nej, tillåt dig att njuta av blommorna som trivs i gräset i stället för att kämpa emot dem. För i ärlighetens namn: maskrosor skulle säkert ha ansetts vara riktiga skönheter – om de hade varit svårodlade.

Fruktträden och bärbuskarna – minsta möjlig besvär

De allra flesta tycker att en trädgård utan fruktträd inte är någon riktig trädgård. Men det där med beskärningen är förstås ett gissel om man strävar efter en så lättskött trädgård som möjligt. Ett sätt att komma undan är att enbart satsa på körsbärs- och plommonträd. De har nämligen betydligt mindre behov av beskärning.

Annars blir det numera allt vanligare att handelsträdgårdar säljer små, lättskötta fruktträd som inte behöver beskäras.

Men om man redan har det där härliga äppelträdet i trädgården hjälper det ju föga. Lek struts i stället. Låtsas som ingenting under några år. Så länge som du är beredd på att det ger mindre frukt går det hur bra som helst. Och mindre vackert blir det definitivt inte. Då kanske du dessutom har råd att unna dig proffshjälp när det väl ska beskäras. Lättare än så kan det inte bli.

När det kommer till bärbuskarna räcker det att beskära vinbären var femte, sjätte år. Låter det jobbigt? Köp uppstammade vinbär – de behöver du nämligen inte beskära alls. Hallonen vill bli av med de gamla skotten, men dem rensar du enkelt bort på höstkanten.

Vill du slippa all ogräsrensning? Lägg ut markduk som du täcker med täckbark. Helt underhållsfritt, samtidigt som det är snyggt.

Köksträdgården – placeringen betyder allt

Enklast tänkbart – och dessutom snyggt – blir det med en rejäl pallkrageodling. Placera ut så många pallkragar som du vill ha med gångar emellan så att du obehindrat kan ta dig fram. Lägg sjösten eller större grus i gångarna emellan och runt. Sniglarna är nämligen inte lika benägna att ta sig fram över gruset. Dessutom blir det jämnare temperatur kring grönsakerna med stenen.

Plantera blommor – som ringblommor och luktärt – i pallkragarna också. Ju vackrare trädgården är, desto mer lättskött känns den.

Tänk också på placeringen av köksträdgården. Om den ligger avigt till använder du den inte lika aktivt.

Eller varför inte plantera några kryddor i lättburna zinkhinkar?! Då kan du lätt flytta runt dem dit du behöver dem för stunden – nära köket, grillplatsen eller verandan.

Viktigt är att du låter grönsakerna byta plats år för år – annars trivs de inte.

Häcken – låt den växa fritt

Finns det något mer underbart än en syrenhäck som blommar, doftar och ståtar? Antagligen inte.

Om du låter syrénhäcken växa helt fritt sköter den sig i princip själv. Men den måste få mycket utrymme i så fall, väldigt mycket utrymme. Det finns fler växter som passar om du vågar släppa häcken fri – häggmispel, häckberberis, korallkornell och vresros.

Annars är det dessvärre klippning som gäller. Alla andra häckar vill bli lite ompysslade och ansade – i alla fall en gång om året. Så är det bara, annars blir den kal och trist nertill.

Uteplatsen - inred din favoritplats

Lägg lite omsorg på din uteplats. Det sparar tid på sikt.

Om den inte är trivsam kommer du nämligen inte vara där – och då är allt helt bortkastat.

Se till att den blir ombonad med plank, spaljé eller häckar. En spaljé med klematis som klättrar och ståtar är oemotståndligt – och sköter sig självt år efter år. (Många sorter klarar sig nämligen bra även om man inte beskär dem.)

Plantera väldoftande blommor nära sittplatsen, inget är väl så underbart som när ett stråk av

kaprifolens eller trädgårdsnattviolens dofter vindlar sig fram i kvällssolen.

Vill du inte hålla efter ogräs mellan plattorna? Plocka bort några plattor här och där för att plantera lite låga timjansorter, till exempel citrontimjan. Eller låt krypmalört och andra örter välva fram över stenarna. Uteplatsen blir mysigare, samtidigt som golvet då ser lite mindre stelt och sterilt ut. Men den verkligen bonusen upplever du när timjanens ljuvliga doft fäller ut när man trampar lite på den.

Perenner du bör se upp med

Citronmeliss, oregano och mynta är ljuvliga perenner men sprider sig allt för lätt – plantera i kruka och sätt ner i rabatten.

Ramslök sprider sig lätt och kan ta död på andra växter med sin starka lökdoft.

Rönnsumaken och dess rotskott är nästan omöjliga att bli av med.l Humle kräver massa med jobb när du varje år måste riva ner den. Å andra sidan är det fascinerande att följa dess växtkraft.

Havtorn sprider sig väldigt lätt och dessutom behöver du både hane och hona för att få bär.

Rabatten – låt naturen sköta sitt

Det värsta med rabatterna är ogräset. Förstås. Men det behöver faktiskt inte vara så farligt. Lägg krutet på att rensa ordentligt tidigt på våren så har du mycket gratis under säsongen. På sensommaren kan du ta en vända till – då ser du vilka ogräs du missade första gången.

I övrigt gäller det att inte börja vattna i rabatten. Det får rötterna att söka sig uppåt i stället för långt ner. Om du i stället låter rabatten vara blir den mycket tåligare. Det ska då till extrem torka för att perennerna inte ska klara sig.

Marktäckare är alltid ett smart sätt att både bibehålla fukten och dessutom hålla undan ogräset. Men om du har problem med mördarsniglar är det smartare att satsa på grus som marktäckare. Det är snyggt, lätt att hålla rent från ogräs och dessutom väldigt lättskött.Toppa med cirka 3 centimeter grus i rabatterna. Du kan använda singel, sjösten eller annan grus. Det går även bra med lite, lite större stenar.

Det är bättre med ett fåtal perenner eftersom det på så sätt är lättare att hålla reda på vad de olika sorterna behöver. Dessutom är det lättare att rensa i rabatten när du är säker på vad som är vad. Plantera många av samma sort, dutta inte. Det blir mycket snyggare.

Låt naturen sköta sitt! Man behöver inte alls klippa ner perenner under hösten eller vintern, utan låt naturen själv omvandla växterna till näring. Inte ser du någon sekatör i naturen!

Läs mer om trädgård

Följ ämnen i artikeln