’Han klottrar för miljoner’

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2009-02-16

Konstfackstudenten pekas ut som en av de värsta i Sverige

Han är småbarnsförälder och har magisterexamen i konst.

Men ”Nug” är också en av Sveriges värsta klottrare.

– Det rör sig om skadegörelse för flera miljoner kronor, säger en anställd vid saneringsfirman Ocab som haft uppdrag att göra rent i tunnelbanan i Stockholm

Aftonbladet kunde i går berätta om Konstfackstudenten vars examensarbete gick ut på att spraya ner en tunnelbanevagn med svart färg.

Filmen visades i veckan på konstmässan Market och rörde upp starka känslor.

Under signaturen ”Nug” har han under många år lämnat avtryck av svart färg i Stockholms tunnelbana. Skadegörelsen har filmats och säljs bland annat på dvd:n ”Metagraffiti” för 199 kronor. Inbitna fans kan också köpa t-tröjor med hans logga.

Har hotats av klottrarna

– Han är, eller har åtminstone varit, en av Stockholms tio värsta klottrare, säger en anställd vid saneringsfirman Ocab som tidigare hade kontrakt på att sanera klotter och graffiti i tunnelbanan.

Kvinnan vill inte framträda med namn eftersom hon utsatts för hot av klottrare. Kvinnan arbetade i 13 år som tunnelbanesanerare. ”Nug” var då ett återkommande motiv.

– Jag har tvättat bort hans klotter flera gånger. Allt från tags till graffitimålningar. Det rör sig om skadegörelse för flera miljoner kronor, säger hon.

”Vi vet vem det är”

”Nug” är också ett välkänt namn hos polisens klottergrupp. Men trots att den känner till hans riktiga identitet har de inte kunnat knyta honom till något brott.

– Vi vet vem det är, jag har känt till honom sedan 2001. Han förekommer vid minst fyra tillfällen, men han är inte dömd för något än. På måndag ska jag gå igenom alla ärenden och titta vad det är som gjort att personen inte blivit lagförd under den här tiden, säger Dan Östman, chef för klotterenheten vid Stockholmspolisen.

Besvikelsen på Konstfackledningen är stor inom polisen.

– Rektorns omdöme har brustit fullständigt i det här fallet, säger Dan Östman.

”Nug” själv har valt att hålla sig utanför debatten. Dessutom bad han den ansvarige galleristen, Andreas Brändström, att sluta visa filmen på konstmässan Market.

– Han anser att det blivit för mycket turbulens och tjafs om det här. Fokus ligger bara på lagaspekten och det är synd eftersom det hade kunnat skapa en mer nyanserad debatt om graffiti som konstart. Jag står bakom honom fullständigt och har därför på hans begäran slutat visa filmen, säger Andreas Brändström.

”Det ska bli kännbart”

Men riksdagsledamot Fredrik Malm (FP) vill skära ned på det statliga anslaget, i år 126 miljoner, till konsthögskolan Konstfack.

– Det här är ingenting som skattebetalarna ska finansiera och jag tycker att man ska minska anslaget så att det blir kännbart för Konstfack, säger han.

I dag ska Fredrik Malm ta upp frågan med Lars Leijonborg (FP). Men högskoleminister Leijonborg anser inte att det är rätt väg att gå.

– Det är inte rätt metod. Vi har inga planer på att ändra anslaget. Men jag tycker att det är bedrövligt det här och väntar på att skolan ska komma med en rimlig förklaring, säger han.