Botten upp
Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2009-09-10
Dags för oktoberfest – här är den bästa ölen
Ein prosit, ein prooosit ... skål! Bompamusik och bratwurst, skrål och skummande krus – festen kan börja.
Aftonbladets ölexpert, Göran Winbergh, har testat höstens roligaste ölnyheter på Systemet – oktoberfestölen.
Oktoberfest i september? Visst, poängen är att all öl ska vara uppdrucken före oktober. Före modern kylteknik bryggdes ölet i Tyskland under den kalla årstiden – oktober till mars. Den sista ölbrygden i mars, märzen-bier, gjordes extra alkoholstark och humlerik för att klara en lång lagring under sommaren.
Denna märzen måste drickas upp innan nästa bryggsäsong startade. Därav alla våldsamt blöta och skråliga oktoberfester i Bayern nu under september.
Så snart drar världens näst största folkfest igång i München där sju miljoner människor skålar i maltig märzenöl – Oktoberfest. (Vilken världens största fest är? Gissa och se svaret nertill.)
En liten rännil av dessa mustiga brygder når Sverige. I år slåss tio oktoberfestöl på Systemets hyllor. Drick dem gärna i stora sejdlar med stekta kryddkorvar eller grillad kyckling.