Miljonären kan utvisas
Uppdaterad 2015-04-23 | Publicerad 2006-02-24
Polisen tror inte på svenske affärskometens historia om kraschen i USA
STOCKHOLM/LOS ANGELES
Den amerikanska polisen tror inte på Stefan ”Tjock-Steffe” Eriksson.
De hävdar att den specialbyggda Ferrarin kördes i 260 kilometer i timmen och att den kraschade bilen varken var registrerad eller fick köras på amerikanska vägar.
Nu kan Gizmondos sparkade direktör utvisas till Sverige.
En av Sveriges senaste affärskometer, förre fängelsekunden Stefan Eriksson, fick stort utrymme i Los Angeles Times nätupplaga i går.
- Som före detta straffad skulle han inte ens ha fått resa in i USA, säger en källa med insyn i fallet till Aftonbladet.
I nuläget är det röda fartvidundret som den berusade svensken var med och mosade på Pacific Coast Highway i Kalifornien i tisdags morse bara början på hans problem.
- Ferrarin ägs av Bank of Scotland. Företaget var mitt uppe i återtagandet av bilen eftersom ägaren tydligen inte kunde betala sina skulder, säger Malibupolisens talesperson Philip Brooks.
Ferrarin var en av två som Eriksson för några månader sedan importerade tillsammans med en Mercedes till USA. Polisen uppger att Mercedesen med största sannolikhet är stulen i England.
Inte registrerade
De tre fordonen importerades som utställningsbilar. Det innebär att de inte var registrerade och inte fick köras på amerikansk väg.
- De hade aldrig kunnat registreras på grund av våra avgaskrav, säger en källa till Malibu Times.
Samtidigt tvivlar polisen på att någon annan körde bilen när det small.
- Vi är mycket nära att avskriva den teorin, säger Brooks som snart tänker höra Eriksson på nytt.
För Gizmondokoncernens fordringsägare är ”Tjock-Steffes” lyxliv i USA en nagel i ögat. Investerare har förlorat miljardbelopp och anställda får ingen lön.
- Det går inte att få tag på företagsledningen, säger en som jobbat på Gizmondo i Sverige.
Ledde Uppsalamaffia
Både ekobrottsmyndigheten i Sverige och brittisk polis är intresserade av ”Tjock-Steffe” och pengarullningen i Gizmondo.
Material saknas inte. På 90-talet ledde han den ökända Uppsalamaffian och dömdes 1993 och 1994 till sammanlagt tio och ett halvt års fängelse.
Han försökte bland annat lura Bankgirocentralen på 22 miljoner kronor.
Genom kontakter och på okända sätt lyckades han för några år sedan få en hög direktörspost i det brittiska miljardföretaget Gizmondo. Bara under 2004 kvitterade han ut en årslön med bonus på 25 miljoner kronor.
I oktober förra året, samtidigt som Aftonbladet började granska Gizmondo, tvingades Eriksson lämna företagsledningen.
Läs mer
TV
Richard Aschberg, Magnus Sundholm