Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Jenny, Jennifer

Serieinbrott med bilar och traktor

Publicerad 2013-01-24

En serie inbrott har skett i Sundsvall i natt – där gärningsmän använt bilar och en hjullastare för att köra in i butiker.

Två bilar har kört in i en Coop-butik och en klockbutik, varpå en traktor har kört in i Media Markt.

– Det här är välplanerat, säger Börje Öhman, informationschef på polisen i Västernorrland, till Aftonbladet.

Det började klockan två natten till i dag, med att någon försökte stjäla en bil utanför Coop Nacksta i Sundsvall. Två timmar senare kördes en bil genom entrén på butiken.

Var en skenmanöver

Tio minuter därpå backar en annan bil in i en klockbutik i centrala Sundsvall. Fem minuter därefter kör en hjullastare, det många enligt mejl från yrkesmän till Aftonbladet felaktigt kallar traktor, rakt in i butiken Media Markt i köpcentrat Birsta.

Polisen i Västernorrland är förvirrad.

– Vi vet inte så mycket än, det är fortfarande ganska rörigt efter natten. Vi sätter Coop Nacksta och klockbutiken i samband med Media Markt. Coop är definitivt en skenmanöver, eftersom där har man bara kört in utan att försöka ta sig in för att stjäla något. Klockbutiken skulle kunna vara ett misslyckat stöldförsök, säger Börje Öhman och fortsätter:

– Sedan har vi då Media Markt. Man har tillgripit en traktor som ligger på ett företag bara några hundra meter från Media Markt. Man har kört in traktorn genom ett fönster och varit inne ganska kort tid för att stjäla saker.

”Inga från trakten”

Därefter har polisen inga spår efter gärningsmannen eller -männen. Inga misstänkta finns ännu, och polisen kommer nu att gå igenom övervakningbilder från kameror på butiken, även om man utgår från att tjuvarna är maskerade.

– Man kan utgå ifrån att det är välplanerat. Det här är inga gärningsmän från trakten.

Det förekommer uppgifter om en traktor som kört in i Media Markt i Göteborg för någon vecka sedan. 2011 kördes en hjullastare in på samma sätt i Media Markt i Skövde.

– Vi har en sådan uppgift. Det säger något om liknande brott i andra delar av landet som vi behöver titta på. Det här är ovanligt men egentligen inte oväntat. Birsta är ett köpcentrum och med tanke på den brottslighet som finns i landet var det bara en tidsfråga innan det hände här, säger Börje Öhman.