Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Ingrid, Inger

Här är det ny risk för halka

Publicerad 2013-01-16

Efter den galna trafiktisdagen tar förhoppningsvis de flesta det lugnt i trafiken.

Men i stora delar av landet kommer det fortsättningsvis vara halt under natten och onsdagen.

– Det gäller att anpassa farten efter det underlag som råder och hålla avstånd, säger Benny Josefsson vid Trafikverkets pressjour.

Tisdagens enorma trafikproblem har fått konsekvenser.

Mellan Köping och Västerås har polisen beslutat att E18 stängs av i båda riktningar från 22.30 och framåt till dess att annat meddelas. Anledningen är omfattande bärgningsarbete.

Och den stora masskrocken på Tranarpsbron i Skåne beskrivs som den värsta någonsin.

Det nyckfulla väglaget ser ut att hålla i sig även under natten och på onsdagen.

Risk för snöhalka

Över stora delar av Svealand och södra Norrland visar Trafikverkets halkriskkarta att det under natten till onsdag finns risk för snöhalka.

– Den visar områden där risken för halka är störst. Men lokalt kan det ju förekomma halka precis överallt den här årstiden, säger Benny Josefsson vid Trafikverket.

Något som ställt till stora problem är den så kallade svarthalkan.

– Många ser den ju inte och tror om det ser ut som asfalt så är det asfalt och inte ser den ishinna som är. Men var den förekommer går inte att prognosticera, det kan vara fruktansvärt lokalt.

Den dimma som ställde till det vid Tranarpsbron ser ut att hålla i sig.

– Det förekommer dimma fortfarande i södra Götaland. Det har klarnat upp, då blir det utstrålning och relativt fuktigt i luften och då bildas dimmoln, säger Stefan Bergman, meteorolog på SMHI.

Stora snöområden

Det klara vädret har gjort det väldigt kallt i Skåne där det under natten kan nå till under 15 minusgrader. Det förväntas däremot bli varmare under onsdagen.

De snöbyar som berört stora delar av Svealand och Götaland ser ut att kunna hålla i sig.

– Just nu ligger det snö över norra Götaland, Svealand och södra Norrland. Det drar sig norrut under natten. Men sen följs det i morgon av en del snöbyar, dels från Östersjön som drar in och allrahelst kustnära får snöbyar, säger Stefan Bergman.