Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Mikael, Mikaela

”Kan bli lurigt på vägarna i år med”

Publicerad 2013-03-28

Påsken är en av årets värsta trafikhelger

Påsken är en av årets absolut farligaste trafikhelger.

Värst är det på påskdagen.

– Det kan bli lurigt på vägarna i år med väldigt skiftande väglag, säger Claes Tingvall, trafiksäkerhetsexpert på Trafikverket.

Rent statistiskt kommer minst sju människor att dö på vägarna under påsken. Det är sedan år 2000 snittsiffran för den fem ­dagar långa högtiden.

– Det är inte i resandetrafiken, då folk åker till sitt påskfirande, som de värsta olyckorna sker. De flesta dödsfallen inträffar i samband med firandet, ofta singel­olyckor med mer eller mindre onyktra förare, säger Claes Tingvall.

Oftast påkörningar

Flest allvarliga olyckor inträffar på skärtorsdagen, men flest dödsolyckor sker på påskdagen.

Transportstyrelsen har på ­Aftonbladets uppdrag tagit

fram unik statistik för exakt var och när dödsolyckorna inträffat under de senaste fem årens påskhelger.

– I resandetrafiken handlar det numer främst om påkörningar bakifrån, med nackskador som följd. De är onödiga eftersom de oftast beror på att folk inte håller avståndet ordentligt, säger Tingvall.

De flesta dödsolyckor och ­allvarliga olyckor sker enligt ­statistiken på mindre vägar.

I många fall handlar det om singel­olyckor i samband med själva ­firandet.

– Det värsta jag sett i påsktrafiken är de som ska ut och testa ­sina tvåhjulingar igen för första gången på säsongen, i många fall inte ens med sina skydd på. Jag har sett dem både före och efter olyckan, det är hemskt, säger Claes Tingvall.

”Räkna med isfläckar”

Att det fortfarande är rejält kallt på nätterna i stora delar av landet gör att läget kan vara lite extra ­lurigt i år, enligt Claes Tingvall.

– Man kan inte ta för givet att ­vägen är torr och fin hela vägen. Räkna med att det kan vara isfläckar i skuggiga partier, svackor och över broar. Man måste helt enkelt vara inställd på att ­köra på vinterprogram hela vägen.