Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Mikael, Mikaela

Palme ville ha livvaktsskydd på mordnatten

Publicerad 2012-09-21

Olof Palmes söner om uppväxten, livsglädjen och oron över deras far

Olof Palme ville ha skydd under mordkvällen.

Men fick inte tag på livvakterna.

– Han försökt ringa men fick aldrig tag i dem. Organisationen kring det där klickade aldrig, men det är en fråga som kommit i skymundan, säger Joakim Palme till Aftonbladet.

Filmen om Olof Palme gör storsuccé på biograferna runt om i landet. I kväll framträder hans tre söner Mårten, Joakim och Mattias Palme för första gången tillsammans i en intervju i SVT:s ”Skavlan”.

– Inspelningen gick bra tycker jag. Det kändes som vi alla fick komma till tals på ett bra sätt, säger Joakim Palme, 54, till Aftonbladet efteråt.

Ringde Säpo på mordnatten

För Skavlan berättar de om hatet som trappades upp i slutet av 70-talet och under 80-talet. I samband med mordet på Jugoslaviens ambassadör i Stockholm 1972 fick Olof Palme livvaktsskydd.

– Han gillade det inte. Han tyckte inte om att planera varje gång han skulle gå ut, han tyckte att det hämmade honom. Men han hade en deal med Säpo att bara skulle vara med honom ­under arbetstid, säger Joakim Palme.

Men under mordkvällen hade han gett sina livvakter helgledigt. När biobesöket planerades försökte han få tag i dem via telefon, men misslyckades.

– Han försökte faktiskt ringa, men det ­funkade inte. Han fick inte tag på dem. Organisationen kring det där klickade liksom aldrig, säger Joakim Palme efter sändningen.

– Det känns så klart tungt att tänka på. Vi har så klart tagit upp frågan genom åren, men den har alltid kommit i skymundan, säger han.

Privata bilder

En del av filmmaterialet i dokumentären om Olof Palme kommer från familjens egen dubbel­åtta-kamera.

– Vi har ju sett de här snuttarna många gånger själva, men dokumentären var en chans att visa lite mer av hur pappa var som person. Hans livsglädje och entusiasm kommer ofta i skuggan för brottet, säger han.

Familjens yngste medlem, Mattias Palme, 44, har varit mycket sparsam med intervjuer genom åren. För Fredrik Skavlan berättade han om uppväxten i Vällingby på 1970- och 1980-talet. Om den opraktiske pappan som knappt kunde få upp ugnsluckan och kämpade med kylskåpsdörren.

– Jag och pappa hade en ganska nära relation, speciellt efter att mina bröder flyttat hemifrån. Vi brukade spela spel tillsammans. I bland gick vi ut och åt, och han tyckte om att hjälpa mig med läxorna, säger han.

Men under de här åren blev också hatet mot Olof Palme alltmer påtagligt, även för hans söner.

”Jag blev chockad”

– Det var en del hotfulla uttalanden, hugg och slag. Mina skolkamrater skulle väl inte verkställa sina hot, men det sa ändå en del om vad deras föräldrar pratade om hemma vid köksbordet, säger Mattias Palme.

Runt riksdagsvalen blev det än mer infekterat.

– Jag var rädd, det måste jag säga. Jag var nog mer rädd för hans skull än vad han var, säger han.

Mårten Palme insåg sin oro först efteråt:

– I efterhand var det nåt man hade oroat sig för en längre tid. Men just då blev jag chockad.

Fotnot: Olof Palmes söner intervjuas i kvällens Skavlan 21.00.