Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Helge

Bildt: "Vapenfabriken är en hägring"

Publicerad 2012-04-11

I dag debatterades Saudiaffären i riksdagen.

Carl Bildt uppger att vapenfabriken är "en hägring".

– Det finns ingen skandal i den så kallade skandalen, säger han.

Aftonbladet rapporterade direkt från plenisalen.

Det är Vänsterpartiet som begärt att frågan om Sveriges samarbete med Saudiarabien kring en missilfabrik ska debatteras i riksdagen.

Bildt företräder alliansen

Klockan 13 inleds debatten, som Aftonbladet följer direkt från plenisalen.

På talarlistan står bland andra: utrikesminister Carl Bildt (M), Socialdemokraternas utrikespolitiske talesperson Urban Ahlin, Åsa Romson (MP) och Jonas Sjöstedt (V).

Jonas Sjöstedt inleder som talare.

– Det är dags att regeringen slutar ducka för frågor, säger han, och tar upp ISP:s roll.

Carl Bildt:

– Den internationella rätten ger varje stat rätt att skydda sitt territorium, säger han.

– Hittills har inget annat framkommit än att allt skett enligt regerlverket, och med full insyn för företrädare för Sveriges riksdag. Sedan må Miljöpartiet och Vänsterpartiet inte tycka om besluten, men det är en annan sak.

"En hägring"

Carl Bildt tar upp att avtalet om militärt samarbete, MOU:et, slöts av S-regeringen 2005.

– Att bryta ett samarbetsavtal är utrikespolitiskt kostsamt.

Bildt uppger att samarbetet inte handlar om någon vapenfabrik.

– Det är fel. Det är en hägring. Det är en anläggning för renovering och modifiering. Ur denna kommer inga nya vapen.

"Det är en vapenfabrik"

Urban Ahlin frågar sig varför Tolgfors avgick.

– Det är uppenbart att det har handlat om en het potatis som regeringen inte vet hur den ska hanteras. För mig framstår det inte som förvånande att Sten Tolgfors kände sig tvungen att avgå.

Han går in på den arabiska våren, där han uppger att regeringen inte valt att välja sida.

Ahlin replikerar också om definitionen av anläggningen i Saudiarabien:

– Det är en vapenfabrik.

– Bildt refererar till Saudiarabien som ett familjeföretag. Det är en repressiv regim.

"Regeringen drar fötterna efter sig"

Urban Ahlin uppger att han anser att MOU:et 2005 gick "väl långt", men kan inte lova att S kommer att avbryta det 2015.

– Men vi vill göra det svårare att exportera vapen till icke-demokratier.

– Regeringen drar fötterna efter sig i frågan, trots att det finns en majoritet i riksdagen.

S vill få in en riktlinje som gör att man tydligare ser till den politiska situationen i länder man exporterar till, uppger Ahlin.

– Vapenexporten ska inte grundas på det som Reinfeldt tagit upp, jobben, eller som Carl Bildt varit inne på, att sälja pengar; "säljer inte vi så säljer någon annan".

Romson: "Är ni stolta?"

Åsa Romson:

– Det finns något väldigt konstigt med den svenska vapenexporten. De flesta utanför kammaren tror att Sverige är ett föregångsland när det gäller fred och mänskliga rättigheter.

– Men den svenska vapenexporten till diktaturer har ökat de senaste åren, ganska kraftigt. Jag vet inte om ni i regeringen är stolta. Ni har inrättat en myndighet som ska främja exporten av vapen.

Romson tar upp den arabiska våren:

– Världen kan förändras och det måste kunna påverka våra avtal. Om vi inte tillåter det sitter vi med ett tomt demokratikriterium.

"Ställ Göran Persson till svars"

Allan Widman (FP) tar upp att Saudiarabien saknar pressfrihet, rösträtt och att dödsstraff och tortyr används.

Om MOU:et säger han:

– Vilka säkerhets- och försvarspolitiska gemensamma grunder har Saudiarabien och Sverige för ett sådant avtal? Jag tror inte politiker och tjänstemän ensamma sitter och kommer på idén. Det finns naturligtvis starka intressen bakom.

Han tar upp att han och Birgitta Ohlsson KU-anmälde MOU:et 2005. Då svarade KU att "det är ett ramavtal".

– Intrycket jag får är att innan MOU:et skrevs fanns konkreta affärsplaner. Det är affärsplanen som ligger till grund för MOU:et. Det KU grundade sitt ställningstagande på är att ramavtalet slöts för att därefter fyllas med affärsuppgörelser. Nu framstår det som mycket troligt att det är tvärtom.

Därför anser han att Göran Persson och Leni Björklund bör ställas till svars för avtalet.

"En semantisk fråga"

Centerpartiet vill se över MOU:et och lagstiftningen för vapenexport, uppger Kerstin Lundgren (C).

Jonas Sjöstedt tar upp att Saudiarabiska vapen var med att trycka ned upproret i Bahrain.

– Anser regeringen det är lämpligt att ISP sitter med. Stämmer det att regeringen aktivt försökt påverka ISP:s ställningstagande i just den här affärsuppgörelsen? frågan han.

– Vapenfabrik eller vapenverkstad, det är en semantisk fråga. Frågan är att insynen i vapenexporten är obefintlig. Protokollen från EKR

– Handelsminister Ewa Björling har rest i skytteltrafik till olika diktaturer för att sälja.

Sjöstedt är kritisk till Bildts argument "skulle det varit bättre om Frankrike stöttat Saudiarabien" och att Saudiarabien är "ett familjeföretag".

KD: "Saudiavtalet skulle aldrig ha ingåtts"

Kristdemokraternas Desirée Pethrus:

– Sveriges roll i att bygga en vapenfabrik eller vad det nu var, väcker frågor.

– Samverkan får inte stå i strid med principerna om att främja demokrati och mänskliga rättigheter. Ett avtal med ett land som Saudiarabien stämmer inte överens med våra utrikespolitiska mål.

– Saudiaffären understryker behovet att införa ett demokratikriterium för den svenska vapenexporten, säger hon. Saudiavtalet skulle aldrig ha ingåtts.

– Vi säljer vapen för 14 miljarder kronor. Turismindustrin ger 87 miljarder. Då är vapenexporten ganska futtig för att ge jobb som stannar i Sverige.

Bildt: "Det finns ingen skandal"

Bildt:

– Det finns ett brett stöd för vapenexport. Vänsterpartiet är av avvikande mening. Reglerna ska ses över.

Bildt:

– Sjöstedt anser att frågan om vapenfabrik eller inte är semantisk. Nej se det är inte semantiskt. Det är inga nya vapen som kommer ur anläggningen. Det är ingen fabrik. Det är en hägring, möjligen använd för att vilseleda.

– När vi skär bort yvigheten som alltid finns i vår politiska diskussion, har regeringen, eller regeringarna, fullt ut accepterat det avtal som funnits om en anläggning där det inte kommer några nya vapen ifrån, med full insyn för företrädare för samtliga riksdagspartier. Kort sagt: Det finns ingen skandal i den så kallade skandalen.

"Varför avgick Tolgfors?"

Urban Ahlin:

– Utrikesministern säger att allt har gått efter lagen, allt har varit bra. Men varför avgick då Sten Tolgfors? Han avgick. Här har man bollat mellan olika myndigheter, man har ett bulvanföretag.

– Utgångspunkten för svensk vapenexport måste vara att det är viktigt för svensk försvars- eller utrikespolitik.

Romson:

– Frågan blir allt mer klargörande, framför allt när utrikesministern med sådan emfas säger "Det finns ingen skandal i den så kallade skandalen". Folk känner sig lurade.

– Vi måste städa upp i den svenska vapenexportkontrollen.

Allan Widman:

– Urban Ahlin säger att vi inte ska exportera vapen till diktaturer. En kort stund senare säger han att "tro inte att S kommer att avbryta avtalet". Det går inte ihop.

– Vi tror att utöver ett demokratikriterium måste det bli offentligt vilka vapen som skickas till vilka länder. Öppenhet fungerar självsanerande både inom politik och näringsliv.

Sjöstedt attackerar S

– Vi tycker att Saudiarabien är ett viktigt land att fortsätta att samarbeta med, säger Kerstin Lundgren, men upprepar att avtalen bör ses över.

Sjöstedt kräver svar från Bildt eller övriga regeringspartier om det är rimligt att ISP sitter med i förhandlingar mellan köpare och säljare, och

– Den tvetydigaste positionen i debatten är Urban Ahlins. Jag tänker på uttrycket "lite gravid". Det är svårt att vara lite gravid. Här försöker Socialdemokraterna vara lite gravida. Jag begriper fortfarande inte om S är för eller emot handeln med Saudiarabien. Detsamma gäller demokratikriteriet. Här måste man ta konsekvenserna av sitt resonemang. Menar man allvar av sin argumentation om mänskliga rättigheter måste man sluta med exporten till sådana länder.

– Jag skulle vilja gå till val med de tre rödgröna partierna och lova att det blir ingen export till diktaturer.

Bildt: "Default fel"

Carl Bildt:

– Jag fick frågor från Jonas Sjöstedt. Det är självklart att ISP ska vara oberoende. Och om uppgifterna i kvällstidningen är det fel. Default fel, det brukar vara det. Jag har ingen kännedom om något sådant.

– Att lagen följts är ingen skandal. Någon vapenfabrik handlar det inte om. Således sammanfattningsvis: ingen vapenfabrik, ingen skandal. Tack för en bra debatt.

Ahlin:

– Jag förstår att Sjöstedt tycker det är otydligt vad vi vill. Ni vill ha en lista över vilka länder vi inte ska exportera till.

– För S är det försvars- och säkerhetspolitikens intresse som styr. Vi vill ha en skärpt lagstiftning där det ska bli svårare att sälja vapen till icke-demokratier.

Åsa Romson:

– Käre Carl Bildt. Visst är en anläggning med 30 nya lokaler för att restaurera missiler något man kan kalla en fabrik?

Carl Bildt avslutar med att utvecklingen i Mellanöstern sedan upproren startade under den arabiska våren är viktigt.

– Det påverkas inte alls av obefintliga skandaler. Det påverkas inte alls av obefintliga vapenaffärer.

Ekot avslöjade samarbetet kring en anläggning som uppges vara till för att restaurera gamla missiler den 6 mars. Ekot visade att ett bulvanbolag från Totalförsvarets forskningsinstitut, FOI, bildats för att sköta affären. Kort därpå krävde Vänsterpartiet att projektet skulle avvecklas och att försvarsminister Sten Tolgfors skulle avgå – vilket han också gjorde, två dagar efter Aftonbladets avslöjande om att ett möte med saudiske general Nasser mörkats för att "skydda ministern".