Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Birgitta, Britta

Malmström vill frysa kriminellas pengar

Publicerad 2012-03-12

EU-kommissionär Cecilia Malmström om den organiserade brottsligheten

Vill frysa tillgångar EU-kommissionär Cecilia Malmström skriver på DN Debatt i dag om att frysa kriminellas hus och pengar.

Kriminella ska inte längre kunna skriva över tillgångar på en vän eller släkting och förvänta sig att polisen inte kommer åt dem.

Det skriver EU-kommissionär Cecilia Malmström på DN Debatt i dag.

– När myndigheter ges bättre förutsättningar att bedriva sitt arbete kommer de kriminellas vinster i stället komma medborgarna till gagn, anser hon.

En stor del av EU-kommissionärens arbete går ut på att hitta åtgärder mot korruption.

En lösning, enligt Cecilia Malmström, är att göra det betydligt enklare att frysa kriminellas tillgångar.

”Svårt att hålla jämna steg”

”Den gränslösa organiserade brottsligheten ser allt oftare till att omsätta sina vinster i hus, bilar och andra lyxvaror, eller gömma dem i andra EU-länder. I nuläget är det svårt för polisen att hålla jämna steg”, skriver hon i DN Debatt.

Konfiskeringar som redan gjorts inom EU har bland annat innefattat en fotbollsplan, en ridskola – och många miljoner i kontanter.

Säljer jordbruksprodukter

Tillgångar som det vore bättre att allmänheten kunde dela på, skriver hon och konstaterar att det redan gjorts på flera ställen:

”När den italienska polisen för några år sedan slog till mot maffiabossen Bernardo Provenzanos verksamhet på Sicilien omvandlades hans hus till ett museum. Där säljs nu jordbruksprodukter från marken som tidigare tillhörde maffian, och pengarna man tjänar går till att driva museet vidare” skriver hon.

Cecilia Malmström konstaterar dock att konfiskeringar aldrig kommer att ske godtyckligt men säger att hon kommer att lägga fram en rad lagförslag som gör det möjligt att förenkla.