Vinter i halva landet

Uppdaterad 2019-06-24 | Publicerad 2011-11-22

Snö i slutet av veckan

På bilden längst till vänster syns vilka delar av landet som hade vintertemperatur (blått) och höst (grönt) den 15 november. Karta i mitten visar läget den 18 november och kartbilden längst till höger den 21 november.

Nu är det vinter i nästan halva Sverige.

Men det beror på kylan – stora delar av landet får fortsätta vänta på snö.

Ett snöfattigt Sverige i slutet av november är ovanligt. Men nu är det i alla fall meteorologisk vinter och vintertemperaturer i halva landet.

I norra Norrland finns snön, men bara enstaka centimetrar.

Grått och snö

– Det mesta vi uppmätt är sex centimeter i Risnäset, i sydligaste Lappland, säger Emil Björck, meteorolog på SMHI.

Under natten mot torsdag sveper ett lågtryck med snö in över norra Norrland. Mot kusten och över södra Norrlands inland övergår det i snöblandat regn. Alla som bor längre söderut får räkna med grått väder, även om det kan spricka upp på vissa håll i Svealand under torsdagen.

– På fredag har vi ett ganska djupt lågtryck med blåst och snö över fjällen och norra Norrland. Det har med sig regn och ökade vindar som sträcker sig ner i landet, säger Emil Björck.

Kan bli sol

Snöälskare i södra Norrland kan få anledning att jubla i slutet av veckan.

– Det finns möjlighet till snö i södra Norrland och ner mot Dalafjällen, säger Emil Björck.

För den som är less på gråtunga skyar kan lördagen bli en lyckodag.

– Det spricker upp i stora delar av Svealand, i Norrlands inland och längs Norrlandskusten. Det kan bli en del sol, men ser ut att bli växlande molnighet. I Götaland blir det fortsatt grått och regn, säger Emil Björck.

Följ ämnen i artikeln