Gôtt gäller i Götet

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2008-03-05

Punkt SE:s läsare har utsett sitt favoritord

Galenskaparna gjorde succé i början på 1990-talet med sången ”Gôtt å leva” i filmen Macken. ”Gôtt är ett ord som ligger mig varmt om hjärtat”, säger Anders Eriksson, här med kollegan Jan Rippe.

Punkt SE:s Göteborgsläsare har sagt sitt:

Gôtt är göteborgskans bästa ord.

”Ordet spelar på bilden av det goa, glada Göteborg”, säger dialektforskaren Anna Gunnarsdotter Grönberg.

– Ett bra val. Det spelar på bilden av det goa, glada Göteborg när man använder ordet i positiva sammanhang, men ordet används ofta även i ironiskt syfte, säger dialektforskaren Anna Gunnarsdotter Grönberg.

Ordet gôtt förklaras bäst med orden bra, skönt eller roligt. Och gôtt ska, enligt forskaren, stavas med ett cirkumflex, ett ”tak” – och inte med ett ö.

Även skådespelaren Anders Eriksson i Galenskaparna, som gjorde succé i början på 1990-talet med sången ”Gôtt å leva” i filmen Macken, tycker att Punkt SE:s läsare gjort ett bra val.

– Jag har alltid sagt gôtt och det är ett ord som ligger mig varmt om hjärtat. För mig betyder det att när något är gôtt, då är det bra – fast med ännu mera eftertryck, säger Anders Eriksson.

Enligt Punkt SE:s läsare vinner ”gôtt” omröstningen knappt före ”änna” och ”gôrbra”.

– Lite glatt överraskande eftersom ordet egentligen inte är unikt för Göteborg utan mer en uttalsform, säger Anna Gunnarsdotter.

Använder du ordet gôtt?