Ett års väntan på våldtäktsutredning

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2007-12-14

Polisen har svårt att hinna med alla våldtäkter

Det senaste året har ett 50-tal våldtäktsanmälningar blivit liggande hos polisen – trots att det finns en känd gärningsman.

– Vi har resursbrist, säger Christina Lycke Alhbin, utredningschef hos länskriminalen.

Under hösten har polisen haft en särskild grupp med tio personer som ägnat sig åt de olösta våldtäkterna.

Många frihetsberövade

– Det handlar om ett 50-tal ärenden, alla med känd gärningsman. De har blivit liggande från tre veckor och upp till ett år, säger Christina Lycke Alhbin.

Enligt polisen beror dröjsmålet på att länskriminalpolisen, som utreder de grövsta brotten som mord, dråp och våldtäkter, haft ett stort antal misstänkta frihetsberövade.

”Bevis är en färskvara”

– Vi kan inte styra verkligheten och i höst har vi haft flera stora ärenden med gripna och de kan vi inte prioritera bort.

Åklagare Ulrika Bentelius Egelrud har nyligen drivit ett fall i tingsrätten där en man i 60-årsåldern åtalats för att ha våldtagit sin sambo. Mannen greps och häktades först efter 18 månader.

– Bevis är en färskvara. Allmänt kan man misstänka att möjligheten att säkra bevis försämras avsevärt med tiden, säger hon.

”Trivs inte med det”

Nu är de äldsta ärendena utredda och våldtäktsgruppen avvecklad. Fortfarande väntar dock ett tiotal våldtäktsfall med känd gärningsman på att klaras upp.

Hur ser ni på att det under ett års tid går misstänkta våldtäktsmän ute på gatorna?

– Vi trivs inte med det. Eller med det faktum att de drabbade kvinnorna tvingas vänta så lång tid, därför tillsatte vi den här gruppen, säger Lycke Alhbin.