”Gustaf von Essen försökte mörka”

Uppdaterad 2011-03-09 | Publicerad 2007-09-17

Hade skulder – tvingades lämna biståndsorganisations styrelse

Kommunalrådet Gustaf von Essen (kd) hade flera betalningsanmärkningar.

Som ordförande för biståndsorganisationen Caritas äventyrade han därmed föreningens 90-konto.

Han tvingades lämna styrelsen i våras, men dessförinnan höll han organisationen ovetande om sina skulder i fyra månader, skriver Upsala Nya Tidning.

Gustaf von Essen har representerat moderaterna i riksdagen men är numera kristdemokrat.

Caritas är katolska kyrkans biståndsorganisation, som samlar in pengar till hjälpbehövande i olika delar av världen. Caritas har ett 90-konto som ska garantera att verksamheten är seriös.

De föreningar som tilldelas ett 90-konto granskas av en fristående organisation, Stiftelsen för Insamlingskontroll, SFI. För att godkännas av SFI får de som sitter i styrelsen inte ha en ekonomiskt tveksam bakgrund.

I slutet av förra året utsågs Uppsala kommuns kommunalråd Gusfaf von Essen till ordförande för Caritas. Den nya medlemmen anmäldes till SFI, som begärde en kreditupplysning på honom. Då upptäcktes att hade betalningsanmärkningar. Enligt kronofogdemyndigheten var han under juni 2004 registrerad på sju ärenden som hade blivit föremål för inkasso. Två av dessa hade gått ända till indrivning.

”Han försökte mörka”

Det handlade om obetald bilskatt, tv-avgift, teleräkning, p-bot, elräkning och liknande. Sammanlagt rörde det sig om cirka 10 000 kronor.

– När vi fick kännedom om betalningsanmärkningarna meddelade vi att Gustaf von Essen måste lämna Caritas styrelse. I annat fall skulle deras 90-konto sägas upp, säger Eva Birath, kanslichef vid SFI, till Upsala Nya Tidning.

Gustaf von Essen informerade inte Caritas styrelse om sina obetalda räkningar när han tillträdde.

– Det här är en skandal. Han försökte mörka det hela, hävdar Gun Holmertz, som satt i styrelsen för Caritas när betalningsanmärkningarna uppdagades, till Upsala Nya Tidning.