Doppet blir livsfarligt
Uppdaterad 2013-11-21 | Publicerad 2007-06-26
Framtidens varma badvatten gör Östersjön till smittspridare
I framtiden kan Östersjön bli allt farligare att simma i.
Tre äldre män dog i badsårsfeber förra sommaren.
Den globala uppvärmningen kan göra havet till en stor smittspridare.
Algblomning, varmt vatten och låg salthalt gör redan i dag Östersjön till en favoritmiljö för vibrio-bakterierna. De kan orsaka badsårsfeber, som är en variant av den mycket farligare sjukdomen kolera.
I framtiden kan den här farliga cocktailen bli starkare, om algblomningen ökar och havets temperatur stiger med två till fyra grader. Klimatforskarna räknar med att det kommer att hända i slutet av seklet.
–?Då finns risken att bakterien ökar i antal, säger Alexander Eiler, forskare i limnologi vid Uppsala universitet.
Badsårsfeber i Blekinge
Förra sommarens hetta orsakade många sjukdomsfall. Det talar för att bakterieutbrotten blir fler i en varmare framtid. Hårdast drabbat i Sverige var Blekinge med tre fall av badsårsfeber.
–?Det var den varmaste sommaren någonsin i Blekinge. Våra patienter väckte uppmärksamhet, eftersom vibrio-infektioner är ovanliga och inte brukar orsaka så allvarlig sjukdom, säger länets smittskyddsöverläkare Rickard Eitrem.
Men det är inte självklart att vibrio-bakterierna blir vanligare bara för att klimatet förändras.
–?Varmare vatten och algblomning kan öka. Men ingen har tittat på om deras fiender kan bli fler eller hur känsliga de är för ökad solstrålning, säger Stefan Bertilsson, professor i limnologi.
Regn kan bromsa
Just i Östersjön är salthalten perfekt för vibrio-bakterierna. De trivs när salthalten är låg, mellan 4 och 17 promille.
Om den globala uppvärmningen orsakar mer nederbörd i södra Sverige kan salthalten sjunka ännu mer.
Mängder av sött regnvatten kan bromsa tillväxten av vibrio-bakterier:
–?Det finns beräkningar som visar att salthalten i södra Östersjön kan sjunka till två, tre eller fyra promille, säger marinekologen Ragnar Elmgren.
Oavsett vad som händer i framtiden är vibrio-bakterierna redan ett problem. Yvonne Andersson, chefsepidemiolog på Smittskyddsinstitutet, anser att förra sommaren var dramatisk, med tanke på alla fall av badsårsfeber.
Fler länder drabbades
–?Vi hade åtta fall av badsårsfeber, varav tre drabbade dog. Dessutom hade vi ytterligare 33 svenskar som fick vibrio-infektioner, framför allt i form av öroninflammation. En del smittades i Sverige, andra utomlands, säger hon.
Även andra länder drabbades 2006, människor insjuknade i Tyskland, Danmark och Polen. Personer som badat i Nordsjön fick också infektioner, bland annat i Holland och England.
Så badar du riskfritt i sommar
Läs mer
Tidigare artiklar
Kraftigare algblomning, fler vattenburna sjukdomar, nya djurarter och grumligare badvatten. Så kan klimatförändringen drabba vår havsmiljö. Aftonbladet granskar Östersjöns framtid i tre artiklar. I dag: Smitthärden.
Joachim Kerpner