Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Eugen, Eugenia

Så minns vännerna Henning Mankell

Uppdaterad 2018-11-29 | Publicerad 2015-10-05

Så minns kollegor och vänner författaren Henning Mankell som avled i natt.

Han blev 67 år gammal.

– Hans älskade familj får sörja en bra författare och fin människa, säger brittiske skådespelaren Kenneth Branagh i ett uttalande.

Brittiska skådespelaren Kenneth Branagh, som spelade Kurt Wallander i den brittiska tolkningen av serien, säger i ett uttalande att han kommer att sakna Mankell.

– I både livet och konsten var Henning Mankell en engagerad och passionerad man. Jag kommer att sakna hans provokativa intelligens så väl som hans stora personliga generositet, säger Kenneth Branagh, som förutom Wallanderserien medverkat i bland annat filmerna om Harry Potter.

Skådespelaren, som nyligen utsetts till chef för konstskolan RADA i London, hyllar Mankells politiska engagemang.

– Utöver hans politiska aktivism och årtionden av arbete i Afrika står han för ett enormt viktigt bidrag till skandinavisk litteratur, säger Branagh.

Serien där Kenneth Branagh spelar Mankells kriminalkommissarie har sänts både av BBC och senare av TV4. Serien spelades in i Sverige men var på engelska och gav den skandinaviska deckargenren en rejäl skjuts utomlands.

– Hans älskade familj, och de som var privilegierade att känna honom, tillsammans med läsare från hela världen, får sörja en bra författare och fin människa.

Krister Henriksson.

Krister Henriksson spelade Kurt Wallander under många år.

– Jag känner en stor och evinnerlig tomhet. I bland känns det som att han var min enda vän, vi pratade så mycket och var i samma ålder. Det kändes som att vi var bröder, säger Krister Henriksson.

Han fick reda på sin väns bortgång tidigt i morse och säger att han inte riktigt förstått än.

– Det känns som att jag stirrar rakt in i en vägg och inte vet hur jag ska ta mig upp ur fåtöljen. Jag känner stor tomhet. Sorg är något som kommer efteråt, först är det så mycket praktiskt och sen är det så mycket tankar som kommer. Sedan måste man förstå att han är borta, säger Krister Henriksson.

Henning Mankell och Krister Henriksson pratade ofta, om allt möjligt.

– Jag är i ett chocktillstånd. Jag tänker att efter det här samtalet ska jag ringa Henning och bara det kommer ju att ta ett tag att vänja mig vid. Att han inte kommer att svara när jag ringer. Men jag får lära mig det, säger Krister Henriksson.
 

Håkan Nesser.

Deckarförfattaren Håkan Nesser träffade Henning Mankell många gånger, dock inte så mycket på senare tid.

– Man känner en sorg och en saknad. Han var den första svensken som slog igenom internationellt med kriminalromaner. Han var nummer ett, han var först och skrev väldigt bra. Han hade dessutom ett stort hjärta och ett stort politiskt engagemang.

– Vi fick ju veta för ett par år sedan att han fick cancer, så man visste ju att han var sjuk. Men det känns tomt och egendomligt att han är borta.
 

Leif GW Persson.

Även deckarkollegan och kriminologen Leif GW Persson kommer att minnas Mankell.

– Han var en utmärkt person. En engagerad människa och en betydande författare, inte minst som ett draglok för svensk litteratur, säger Leif GW Persson.

Även om författarkollegorna inte umgicks privat sågs de ofta i olika sammanhang.

– Det var en person jag respekterade och kommer att sakna, säger Leif GW Persson.

Viveca Sten.

Viveca Sten träffade själv aldrig Mankell, men hon beskriver honom som en dörröppnare för den svenska litteraturen utomlands.

– Vi är jättemånga som har honom att tacka för att vi fått möjligheten att bli översatta och ges ut i andra länder, säger hon.

Hon har läst alla hans böcker och dessutom var den första kriminalromanen hon någonsin läste skriven av honom.

– Jag blev förälskad, det måste jag säga.
Journalisten Ingalill Mosander har intervjuat Mankell i många år. Den sista intervjun hon gjorde med honom var i juni.

– Då var han solbränd, hade på sig en grå luvjacka, hade en skinnjacka och var faktiskt på jättegott humör, säger hon.

Enligt henne var han alltid lite butter, men just den dagen hade han varit på strålande humör.

– Han hade fått ett hopp om att han kunde besegra cancern.

Han hade berättat att det var så många fler böcker han ville skriva. Bland annat ville han skriva en bok om sin långa väg från Sverige till Afrika.

– Det är verkligen jättetråkigt. Han hade så gärna velat skriva mer och hoppades att han skulle hinna det, men det hann han alltså inte, säger hon.

Dror Feiler.

Musikern och aktivisten Dror Feiler, talesperson för föreningen Ship to Gaza, där Henning Mankell var engagerad, har svårt att förstå att han är borta:

– Det är en mycket stor förlust, säger Dror Feiler.

– Han var en person som lyckats hålla lågan brinnande sedan 1960- och 70-talet – tills nu. I kampen mot rasism, apartheid, diskriminering och för allas lika värde. Det gjorde han, oavsett om det handlade om apartheidregimen,  USA:s krig i Vietnam eller israeliska ockupationen eller blockaden av Gaza.

– Jag var med honom 2010, när vi åkte mot Gaza för att bryta blockaden, när israeliska armén attackerade oss och tio dog. Han visade genom att segla med oss att han var beredd att agera, inte bara skriva artiklar och tala. För honom var det viktigt att hålla ihop handling – och ord.

Även deckarförfattaren Karin Wahlberg hade själv aldrig träffat Mankell, men han var en stor inspiration och har präglat många av hennes böcker.

– Jag tappade lite andan här när jag fick reda på det. Han har präglat både mina kriminalromaner men han var också en anledning till att jag själv började skriva.

Hon har läst alla böcker från början av 90-talet.

– Det kom som en överraskning. Verkligen.

Henning Mankell en stor konstnär och mecenat har lämnat
oss.

Följ ämnen i artikeln