Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Mikael, Mikaela

Sjunger med barnen under skottlossning

Publicerad 2011-06-01

Förskolläraren belönad för sitt mod

Det började som en vanlig dag på förskolan för de mexikanska barnen. Men plötsligt utbröt skottlossning precis utanför. Fem människor dödades.

Då lade förskolläraren Martha Rivera Alanis barnen ner på golvet – och sjöng en sång.

Händelsen inträffade i den Mexikanska staden Monterrey i fredags. Förskolebarnens lek avbröts plötsligt av häftig skottlossning utanför fönstret. Två rivaliserande droggäng drabbade samman i en våldsam uppgörelse bara meter från barnen.

Fick barnen att ligga på golvet

Men förskolläraren Martha Rivera Alanis tog lugnt kommandot över situationen. För att skydda barnen från att träffas av kulor fick hon de 15 barnen, mellan fem och sex år gamla, att lägga sig ner på golvet. Hon gav sedan barnen instruktioner om att hålla ner sina huvuden, och talade om för dem att allt skulle ordna sig.

– Det är okej hjärtat. Ingenting ont kommer att hända någon av er, säger Martha Rivera Alanis på den You tube-film som visar händelsen.

Sjunger en sång

Sedan sjunger hon en sång tillsammans med barnen för att hålla dem lugna.

Samtidigt hörs smattret av kulor utanför byggnaden. Fem personer dödades i skjutningen.

Nu har Monterreys guvernör, Rodrigo Mediana de la Cruz, belönat Martha Rivera Alanis för hennes tapperhet, hängivelse och mod att bemöta en riskfylld situation. Hon belönades med ett diplom för sin rådiga insats.

– Jag är väldigt stolt över barnen i skolan eftersom det var de som gav mig styrkan och tapperheten att agera som jag gjorde, säger Martha Rivera Alanis till tidningen Metro.

Martha Rivera Alanis filmade hela händelsen – och filmen på den rådiga förskolläraren sprids nu som en löpeld över internet.