Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Mikael, Mikaela

Base jumper omkom i Norge

Publicerad 2011-06-13

En fallskärmshoppare i 30-årsåldern misslyckades med sitt base jump och fastnade i de norska fjällen.

Klättrare lyckades till slut ta sig ner till mannen – som var avliden.

En utländsk man i 30-årsåldern fastnade på måndagen norska fjället Hårstadnebba sedan han misslyckats med ett base jump. Fallskärmen ska enligt vittnen ha vecklats ut, men sedan har något gått fel. En räddningshelikopter sattes in för att söka efter den försvunna hopparen, och den hittade honom vid 16-tiden, rapporterar den norska tidningen Driva.

Hopparen lokaliserad

– Han har blivit lokaliserad, och hänger från fjällväggen. Men helikoptern lyckades inte få kontakt med honom, och hans tillstånd är ovisst, säger Ben Wikøren vid den sydnorska Huvudräddningscentralen till VG Nett.

Helikoptern var rädd för att mannen skulle lossna av vinddraget från helikoptern, och tvingades därför vända. I stället firades en räddningsgrupp ner till en klippavsats strax ovanför mannen, för att sedan klättra ner och säkra honom.

De nådde hopparen vid 18-tiden. Huvudräddningscentralen säger till Adressa.no att mannen var avliden.

– Han är hämtad, och vi har fått bekräftat att han har omkommit, säger räddningsledare Siv Namork.

Krävande berg

Hårstadnebba anses vara ett svårt ställe att utföra base jumps på. Två män har omkommit i misslyckade hopp; en 28-årig australiensare omkom 2008 och en 42-årig norrman 2002.

– Det är ett känt fjäll att hoppa ifrån, som är ungefär 1 600 meter. Det är inget nybörjarfjäll, utan krävande eftersom det inte är helt lodrätt, säger Aslak Aastorp som är väl bekant med området till adressa.no.