Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Jenny, Jennifer

Strauss-Kahn medger närmanden mot författare

Publicerad 2011-09-17

Dominique Strauss-Kahn erkänner att han gjort närmanden mot den franska författaren Tristane Banon 2003 – men nekar till anklagelserna om våldtäkt.

Det uppger en poliskälla till nyhetsbyrån AFP.

I morgon bryter den förre IMF-chefen tystnaden i en tv-sänd intervju i Frankrike.

Strauss-Kahn.

Den 62-årige franska politikern återvände till Frankrike i början av september då utredningen av en påstådd våldtäkt i New York lagts ner.

Förhördes i tisdags

I tisdags förhördes Strauss-Kahn av fransk polis efter att författaren Tristane Banon anklagat honom för att ha kastat sig över henne 2003. En poliskälla uppger till nyhetsbyrån AFP att den förre IMF-chefen nekar till att ha försökt våldta den i dag 32-åriga författarinnan under en intervju.

– Men han medger att han gjorde närmanden mot henne, utan att precisera naturen av dessa närmanden, säger källan till AFP.

Uppgifter i fransk press

Nyhetsbyrån hänvisar till franska tidningen lexpress.fr, som uppger närmandet ska bestå av att Strauss-Kahn försökte kyssa Banon, och att han inte ska ha insisterat när hon vägrade.

62-åringens advokater Henri Leclerc och Frederique Baulieu säger till AFP att tidningsuppgifterna ligger "helt i linje med vad vår klient har alltid sagt, nämligen att den scen som beskrivs av Banon är imaginära".

Författarinnan har i tidigare intervjuer hävdat att Strauss-Kahn ska ha brottats med henne på golvet och försökt att ta av hennes jeans.

Intervjuas imorgon

Hon offentliggjorde sina anklagelser redan 2007, men det var först när Strauss-Kahn anklagades för att ha våldtagit en hotellstäderska i New York i maj i år som Banon polisanmälde händelsen.

Anklagelserna i USA bidrog till att Dominique Strauss-Kahn avgick som IMF-chef. Han återvände till Frankrike i början av september efter att en domare underkänt anklagelserna mot honom.
I morgon förväntas politikern, som för bara några månader sedan tippades bli president Sarkozys huvudmotståndare i det franska valet nästa år, bryta tystnaden och tala ut i en tv-sänd intervju.
Intervjun kommer att genomföras av den franska journalisten Claire Chazal, som är en före detta kollega och vän till Dominiques fru Anne Sinclair.