Storbrand i svenskparadiset

Publicerad 2014-07-08

Vittne: "Många sökte sig ut i vattnet för att ta skydd från röken"

Det populära turistparadiset Side i Turkiet täcks i tjock svart brandrök.

– Hela Side var mörklagt, säger Fredrik Sandquist från Varberg som bevittnade brandkaoset.

Fredrik Sandquist och sonen Niklas är i Side på en veckas semester. De brukar aldrig se ett moln på himlen och därför blev de rätt överraskade när ett stort svart moln plötsligt uppenbarade sig uppe i det blå.

Vid kvart över ett på tisdagseftermiddagen bröt en brand ut i en restaurang inte långt från deras hotell nära den västra stranden i Side.

– Det var en sån fruktansvärd rökutveckling. Hela Side var mörklagt och det var helt sjukt att se. Deras brandbilar är från 60-talet och killarna har ingen skyddsutrustning, de kämpade på i t-shirt och shorts. Riktigt kaos var det, säger Fredrik Sandquist.

Hans son Niklas tog fram mobilen och började filma branden som brutit ut bara 500 meter från Sides största sevärdhet – de turisttäta ruinerna.

”Fajtades i en timme”

Lågorna var 15 meter höga och personalen från närliggande hotell sprang dit för att med brandsläckare i händerna i desperation försöka stoppa branden som spred sig till ett hotell.

– En butiksägare fajtades i en timme för att rädda sin butik. Det var en gammal man som säkert försökte rädda allt han äger och har i världen, säger Fredrik Sandquist.

Vinden låg på i riktning mot staden så att brandröken lade sig som ett täcke. Fredrik och Niklas tog skydd på sitt hotellrum.

– Vi bor på ett hotell med många skandinaver och många sökte sig ut i vattnet för att ta skydd från röken, säger Fredrik Sandquist.

Inte förrän en modernare brandbil anlände från den större staden Antalya några mil bort fick människorna kontroll på branden.

– Vi hörde explosioner och det var troligtvis gasoltuber som small. Man hör fortfarande sirener och släckningsarbetet lär nog pågå länge till, säger Fredrik Sandquist.