Utpressarna förhörs

Publicerad 2014-07-01

Rättegången där männen som åtalats för att ha pressat stjärnkocken Melker Andersson på miljontals kronor fortsätter.

I dag ska de misstänkta förhöras och ge sin bild av vad som hänt.

– Som man bäddar får man ligga, jag har en dålig bakgrund. Men jag ska inte behöva fortsätta ta emot skit för det, säger huvudmannen.

Aftonbladet har tidigare kunnat berätta att den misstänkta 37-åriga huvudmannen är en ökänd gängledare.

Han misstänks nu för att ha pressat stjärnkocken Melker Andersson på fem miljoner kronor.

– Men det är en skuld, ingen lösesumma, säger 37-åringen i förhör på tisdagen.

Skulden ska, enligt 37-åringen, vara en rest från det samarbete hans disk- och städfirma haft med restauranggruppen F12. Summan ska motsvara obetald övertid och extrajobb.

Vapen hittat vid husrannsakan

Förutom försök till grov utpressning handlar rättegången i Stockholms tingsrätt om ett mordbrandsförsök riktat mot restaurang Grill samt ett vapenbrott.

Vid en husrannsakan hittade polisen ett halvautomatiskt gevär. Det brottet erkänner huvudmannen, men han förnekar inblandning i försöken till mordbrand och utpressning.

– Han säger att en avtalsrelation funnits och att F12 är skyldig honom pengar. Han har krävt pengarna och har grund för att kräva pengarna, då blir det inte försök till utpressning, säger Martin Cullberg, mannens advokat.

Även huvudmannens son, som var med vid ett av de två mötena, är åtalad för försök till grov utpressning.

– Han sa ingeting vid mötet. Han var med mig för att jag skulle skjutsa hem honom från stan, säger 37-åringen.

Bombattentat mot Grill

Melker Anderssons restauranger blev bombhotade två gånger. I samband med det ena, riktat mot Grill, kastades en brandbomb mot lokalens fönster. Huvudmannen misstänkts ha planerat det, medan 22-åringen och 19-åringen anlitades för att utföra det.

Rättegången inleddes i måndags och Melker Andersson förhördes. Han berättade att han påverkats starkt av händelserna i februari och mars – och att han ser tungt på framtiden.

– Det här har gett många ringar på vattnet. Allt från att försäkringsbolag inte vill försäkras oss, delägare hoppar av och till att fastighetsägare vill inte hyra ut. Jag signalerar en annan energi. Passionen har fått en knäck, sa stjärnkocken.

ANNONS