Kaosvädret: tromber, översvämningar och blixtnedslag – i hus

Publicerad 2016-07-30

Efter en vädermässigt lugn och fin sommar har vi senaste veckan fått in flertalet lågtryck över landet. Nu kommer rapporter om tromber, översvämningar och blixtnedslag i hus.

Det har varit en solig och fin sommar i Sverige men den senaste veckan har lågtrycken avlöst varandra. Nu kommer rapporter om att flertalet tromber siktats i både Skåne och Södermanland. En av dem som fått se det mäktiga väderfenomenet är Kristoffer Sjöberg i Lerhamn i Skåne.

– Det var i morse när jag steg upp och tittade ut över Öresund som jag såg två tromber ute till havs. Jag har aldrig sett något liknande under de tjugo år jag varit sommarboende här. Det var en mäktig och skräckinjagande syn, säger han.

Även Peter Dygården i Mölle såg tromberna på väg ned till hamnen.

– Jag har aldrig sett tromber innan detta så det var väldigt fascinerande, säger han.

SMHI: ”Fått in flera rapporter”

Tromber bildas i åskmoln och därför är de vanligast under de åskrika sommarmånaderna – mer åska, mer tromber.

– En tromb är en kraftig virvelvind som man kan se växa sig ned från åskmoln mot marken i en tydlig snabelform. Vi får in flera rapporter varje sommar, en dålig sommar kanske det är totalt en 10-20 stycken men en åskrik sommar upp till fyra gånger så mycket, säger Alexandra Ohlsson, meteorolog på SMHI.

Det är också ganska vanligt att tromber bildas ute till havs under sensommaren när vattenytan värmts upp. Men även om de är häftiga att se vill Alexandra varna för att det är kraftiga vindar det rör sig om.

– Vi har fått in rapporter om att tromber fällt träd, plockat upp trädgårdsmöbler, studsmattor och fått takpannor att flyga av. Så håll avståndet, tänk på din säkerhet.

Blixt slog ned i hus

Vid 13:35 i dag inkom även ett larm om att blixten slagit ned i ett bostadshus i Bjurhovda i Västerås.

– Jag och min fästman satt ute på altanen och tittade på när åskvädret drog in. Så sa jag: ”tänk om blixten slog ned här”, ”nej, inte en chans” svarade Tero. Så går vi in och tittar på tv och helt plötsligt kommer världens smäll. Det lät som att hela huset skulle sprängas. Jag skrek rakt ut, berättar Eva Daun.

Strax efter det började det lukta rök och paret ringde till brandkåren. När brandkåren så kom dit brann det i en ventilationstrumma på vinden.

– Det tog ett par timmar för dem att släcka branden. Jag är bara glad att vi var hemma, annars hade hela huset brunnit upp.

Blixten har nu slagit ut elen i huset. I badrummet har lampan åkt i marken och det är stora hål i taket från trycket. Eva säger att de på brandkåren var förvånade att blixten slagit ned just hos dem.

– Vi bor i en låg enplansvilla. De sa att blixten borde slagit ned i ett träd i stället, att allt detta var väldigt ovanligt.

Paret är skärrade efter händelsen.

– Det här är inte roligt. Man mår ju dåligt och oroar sig för när vi ska få tillbaka elen och hur vi ska göra med all mat vi har i kyl och frys.

Lugn åsksommar – men mer att vänta

Alexandra på SMHI säger att det inte varit någon åsksommar hittills men att det dragit in en del lågtryck den senaste veckan.

– Vi har inte haft någon åsksommar i år men vissa dagar har varit ganska åskrika. Den 24 och 26 juli registrerades 9 600 - 9800 blixtar – men jämfört med 2014 när det kunde registreras 43 000 blixtar på ett och samma dygn är det inte så mycket.

Just nu ligger ett åskoväder över Skåne, Svealand samt östra delarna av Götaland – och den närmsta veckan kan vi vänta mer.

– Åskan i Skåne och Götaland kommer helt att upphöra nu under dagen medan det över Svealand kommer att mattas av och åskaktiviteten minska men skurarna kommer att dra sig norrut under kvällen. Dessutom har vi åska över Lappland nu som kommer försvagas och dra sig mot Norge, säger hon och fortsätter:

– Under morgondagen är det lugnt i Götaland och Svealand men i Norrland blir det både åska och lokalt kraftiga skurar på sina håll. Sedan får vi nog räkna med mer åska lokalt i nästa vecka. Men det blir inte något omfattande åskoväder.

ANNONS