Många minus i brexit-prognoser
Publicerad 2018-11-28
Minus, mer minus eller väldigt mycket minus?
Den brittiska regeringens ekonomiska prognoser för utträdet ur EU är inte direkt någon positiv läsning.
Ändå hoppas regeringen att siffrorna ska hjälpa till att ge ett ja till avtalet om brexit.
Tisdagen den 11 december är det tänkt att ledamöterna i det brittiska parlamentet ska rösta om det avtal som premiärminister Theresa May och hennes regering förhandlat fram med övriga EU.
Dessförinnan väntar rena valkampanjen. Enligt nyhetssajten Politico har regeringen ett färdigt schema där olika ämnen ska betonas, dag efter dag.
Enligt schemat står ekonomin i fokus i dag – bland annat genom att regeringen publicerar de analyser som gjorts av vad brexitavtalet kommer att innebära, i jämförelse med andra tänkbara scenarier.
”Bästa tillgängliga”
Finansminister Philip Hammond har redan inlett dagen med att valtala hos tv-kanalen BBC.
– Det här är den bästa tillgängliga planen, hävdar Hammond om det framförhandlade avtalet.
Enligt de siffror som redan läckt ut till tidningen The Daily Telegraph kommer ändå Mays avtal, enligt regeringens egna siffror, att innebära att Storbritanniens BNP om 15 år kommer att vara 1–2 procent mindre än i dag.
Ett utträde utan avtal med EU beräknas å andra sidan leda till att BNP sjunker med 7,6 procent. Ett frihandelsavtal à la Kanada ger en minskning med 4,9 procent. Samma sorts lösning som Norge har ger i sin tur en minskning på 1,4 procent.
Frågestund väntar
Finansminister Hammond konstaterar samtidigt att den bästa ekonomiska lösningen egentligen är en annan.
– Om det bara skulle handla om ekonomin visar analysen tydligt att det bästa vore att stanna kvar i EU, om än bara med lite grann. Premiärministerns avtal ger ändå ett resultat som ligger nära de ekonomiska fördelarna med att vara kvar och samtidigt ger de politiska fördelarna av att stå utanför, säger Hammond till BBC.
Regeringssiffrorna lär användas flitigt under dagen för att kommentera brexit, både från mer hårdföra brexitanhängare till de som vill stanna kvar. Vid lunchtid väntar ännu en duvning när Theresa May framträder i veckans frågestund i parlamentet.
May åker sedan vidare till Skottland för att ytterligare försöka sälja in sin uppgörelse med EU.