Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Sam, Samuel

Nasa: Varmaste decenniet någonsin

Uppdaterad 2011-03-09 | Publicerad 2010-01-22

Uppvärmningen orsakar bland annat allt större öknar, som här i norra Kina. Här har ett tidigare grönområde försvunnit med 54 procent på 30 år.

Förra decenniet var hett – det varmaste sedan de moderna temperaturmätningarna startade på 1880-talet.

Det visar en ny analys av USA:s rymdstyrelse Nasa.

– Det låter mycket troligt, säger Veijo Pohjola, professor i naturgeografi.

Veijo Pohjola är professor i naturgeografi vid Uppsala Universitet.

Enligt NASA:s analys så var det gångna decenniet det varmaste hittills sedan mätningarna började på 1880-talet.

2009 var även ett av de varmaste åren sedan mätningarna. Fjolåret var bara något litet kallare än 2005, som är varmast hittills.

Veijo Pohjola, är professor i naturgeografi vid Uppsala Universitet. Han har inte hunnit titta närmare på NASA:s ny analys.

Men säger att mätmetoderna av temperaturen har förändras sedan starten – och den satellitdata som finns bara sträcker sig trettio år bakåt i tiden. Egentligen är det bara satellitdatan som ger pålitlig heltäckande information om jordens medeltemperaturer.

Starka bevis

– Den data vi har tillgång till visar att detta är ett faktum, säger Veijo Pohjola, men vi måste även förstå att när dataserien startade 1880 var det globala klimatet ovanligt kallt.

Enligt FN:s klimatpanel så är det mycket som tyder på att människans påverkan ligger bakom den temperaturökning som nu sker på jorden – genom utsläpp av växthusgaser.

Veijo Pohjola säger att det finns mycket bevis som tyder på att det stämmer – men att det samtidigt inte är hela förklaringen och att det finns många naturliga processer och variationer som spelar in.

Stockholm under vatten

– Antagligen är det så att solen påverkar mycket mer än vad man i dag tror. Det finns naturliga variationer som påverkar mer än människan. Och de senaste tio åren har inte jordens medeltemperatur ökar så mycket som tidigare, enligt satellitdata, säger han.

Men medeltemperaturen ökar – vilket kommer påverka klimatet.

– Det kan bli väldigt stora konsekvenser. Här uppe i norr kanske man tycker att klimatet blir lite mer behagligt om det blir lite varmare och slut på de kalla vintrarna. Men nere vid Medelhavet kan det samtidigt bli stora problem torrt klimat, säger Veijo Pohjola, för att inte tala om problemen med stigande havsnivåer, som kan få förödande konsekvenser, även i Sverige.