Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Helge

Förtroendet lågt efter Jens Spendrups uttalande

Publicerad 2014-02-11

Kritiken har varit massiv mot Jens Spendrups uttalande om kvinnor i bolagsstyrelser.

Nu väcks frågan om han kan fortsätta som ordförande för Svenskt Näringsliv.

– Han representerar 60 000 företagare, frågan är om de vill ha en ordförande som representerar den typen av åsikter, säger entreprenören Douglas Roos.

Raseriet har varit enormt efter att Svenskt Näringslivs ordförande Jens Spendrup, 69, uttalade sig om kvinnor i bolagsstyrelser i SR Ekots lördagsintervju.

När Ekots reporter undrade om det ser ut som det gör i styrelser i dag, med majoriteten manliga styrelseledamöter, beror på att det inte finns fler kompetenta kvinnor var hans svar:

– Ja.

”Bullshit”, svarade tidningsdrottningen Amelia Adamo i Aftonbladet, och hade flera tunga namn med sig.

Spendrup anser sig i intervjun inte heller vara feminist, fastän han inte riktigt kan förklara vad feminist innebär.

Han har sedan i lördags försökt förtydliga sina kritiserade uttalanden, bland annat i Svenska Dagbladet.

Förtroendet naggat

Men skadan är redan skedd, tycker flera entreprenörer som Aftonbladet har pratat med.

Sven Hagströmer, som grundat stiftelsen Allbright, som arbetar för fler kvinnor på ledande positioner, säger att han tog sig för pannan när Spendrup inte kunde förklara feminism.

– Det är ju bara att titta i Svenska Akademiens ordlista och se att det handlar om kampen för kvinnor och mäns lika rättigheter. Man behöver inte göra några längre analyser än så för att vara feminist.

Douglas Roos, delägare i Nyheter24-gruppen, tycker att förtroendet för Jens Spendrup är rejält naggat.

– Diskussionen måste upp om huruvida det är okej att ordföranden för Svenskt Näringsliv, som representerar 60 000 företagare, tycker att kvinnor inte är lika kompetenta som män när det gäller tillsättandet av styrelseplatser.

Vill ha förklaring

Han tror dock inte att Svenskt Näringslivs medlemmar kommer att kräva Spendrups avgång.

– Nej, de kommer att låta det rinna ut i sanden.

Flera styrelsemedlemmar i Svenskt Näringsliv undviker att svara på frågan när Aftonbladet hör av sig.

Anna-Lena Bohm, vice ordförande i Svenskt Näringsliv, säger att Jens Spendrup har hennes fulla förtroende, men att det är viktigt att han förtydligar och förklarar sina uttalanden i SR-intervjun.

– Jag känner och jobbar nära Jens, jag är säker på att det blivit något plumpt i uttalandet.
Kan han fortsätta som ordförande?

– Med en genomgång av vad som hänt, där han får berätta vad han står för, så kan han absolut göra det. Jag tror att det är olyckliga omständigheter som gjort att hans uttalanden har blivit fel. Man gör fel ibland.

”En misstolkning”

Urban Bäckström, vd på Svenskt Näringsliv, meddelar genom presschefen Peter Isling att förtroendet för Jens Spendrup är starkt.

– Vi tycker att det är olyckligt att han inte var tillräckligt tydlig i intervjun, vilket Jens själv konstaterat. Den stora frågan var en misstolkning om det finns tillräckligt mycket kompetenta kvinnor i näringslivet. Där blev det en missuppfattning. Det råder inga tvivel om var Jens Spendrup står i den frågan. Han har ett stort engagemang, och har själv bidragit till att flera kvinnor hamnat i ledande positioner i näringslivet, säger Peter Isling.

Jens Spendrup, som tidigare varit vd för släktens ölimperium, valdes till ordförande för Svenskt Näringsliv förra året.

Han har inte svarat i telefon under dagen men skriver i ett meddelande till TT: "Jag känner att jag har ett mycket starkt stöd".