Kvinna misstänks ha dödat nyfödd - kan släppas

Publicerad 2013-09-05

När de anhöriga frågade om den stora magen sa kvinnan att hon hade fått en stomipåse.

Nu befaras kvinnan ha kvävt sin nyfödda pojke på toaletten.

På fredag kan hon släppas på fri fot - trots att läkare tidigare bedömt henne som farlig för barn.

Ambulansen anlände till kvinnans lägenhet vid midnatt den 19-20 augusti.

På soffan i vardagsrummet låg ett livlöst barn.

Kvinnan, som är i 30-årsåldern, och barnet fördes till sjukhus - men på vägen dit konstaterade ambulanspersonalen att barnets liv inte gick att rädda.

Hänvisar till stomipåse

På sjukhuset fattade man misstankar - och kontaktade polis.

– Det fanns saker som gjorde att hon greps och sedermera blev anhållen, säger Ulf Karlsson, presstalesman vid polisen i Kalmar län.

Enligt uppgifter från poliskällor till Aftonbladet har kvinnan nekat till att ha dödat sitt barn. I stället har hon berättat att barnet inte levde vid födseln som enligt henne skedde på toaletten i hennes hem.

Samtidigt har kvinnans anhöriga i förhör berättat att hon, trots upprepade frågor, vägrat bekräfta att hon varit gravid. I stället har kvinnan hävdat att hon haft stomipåse, enligt poliskällor.

Nekar till brott

För närvarande sitter kvinnan häktad. Hennes advokat uppger att hon förnekar brott.

– Åklagaren har tills på fredag att bestämma sig för hur hon ska göra. De verkar inte ha kommit så långt, så det enda realistiska är att begära förläng tid eller att släppa henne, säger advokat Mats Gustafsson.

Enligt den preliminära obduktionen talar mycket för att barnet dog av kvävning, uppger poliskällor för Aftonbladet.

Kan vara farlig

Kvinnan har tidigare fött fyra barn, varav två har bortadopterats. Pappan till två av dem ansökte i våras om ensam vårdnad. Under tingsrättsförhandlingarna framkom då att en psykiatriker tidigare varnat för att kvinnan kan vara farlig för sina egna barn.

Trots det fick mannen avslag på sin ansökan, enligt ett tingsrättsprotokoll. Tidigare i veckan kom dock tingsrätten med ett nytt beslut. Eftersom kvinnan häktats för ett allvarligt brott mot barn tilldelas pappan vårdnaden tillsvidare.