Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Emil, Emilia

Politikerna i full gång med förtidsröstningen

Publicerad 2014-05-08

När Sverige gick med i EU var Ingvar Carlsson (S) statsminister.

I dag tog han chansen att förtidsrösta i valet till EU-parlamentet den 25 maj – tillsammans med en av sina efterträdare, nuvarande S-ledaren Stefan Löfven.

Men också en rad företrädare för Alliansen har valt att rösta i förtid, bland dessa Anna Maria Corazza Bildt (M).

Drygt sju miljoner svenskar är röstberättigade i EU-valet. Startskottet för förtidsröstningen gick i går.

Den som vill rösta redan nu kan göra det ända över hela landet ända fram till valdagen. Röstningen behöver inte ske i den vallokal som man anvisats på sitt röstkort, det kan göras i någon av de särskilda förtidsröstningsplatser som finns i varje kommun.

Men det går också att ändra sig.

Den som förtidsröstat och sedan ångrar sig kan göra det in i det sista. Det är rösten som avläggs på valdagen som räknas.

Inget pr-jippo

När Sverige gick med i EU, den 1 januari 1995, var Ingvar Carlsson statsminister. Under torsdagsförmiddagen passade han på att förtidsrösta i årets val tillsammans med Stefan Löfven. Det skedde på Cityterminalen i Stockholm där en av förtidslokalerna finns.

Enligt Carlsson var det hela inget pr-jippo från hans sida. När han sträckte fram sin legitimation slog han fast att han kommer att vara bortrest på själva valdagen den 25 maj – och att han därför verkligen behövde förtidsrösta.

"Rösta när det passar"

Men också en rad av Alliansens företrädare har passat på att slå ett slag för förtidsröstningen. Redan på onsdagen, när möjligheten att förtidsrösta inleddes, nyttjade EU-minister Birgitta Ohlsson (FP) sin röst. Och en rad M-riksdagsledamöter gick i samlad tropp från riksdagshuset och till olika delar av Stockholm för att förtidsrösta. De samtalade med människor om vikten av att rösta och passade också själva på nyttja sin rösträtt. Bland dem Anna Kinberg Batra, gruppledare i riksdagen och finansutskottets ordförande.

– Jag röstade på Kulturhuset men hade inget röstkort med mig. Men det spelade ingen roll, det kunde de skriva ut på plats. Jag behövde bara visa min legitimation. Det är bra att passa på att förtidsrösta, det kan man alltid hitta tid till. Då kan man rösta när det passar i den egna vardagen, säger hon.

Går att personkryssa

Kinberg Batra framhåller att EU-valet är viktigt för Sveriges jobb och välstånd. Och att det spelar roll vilka 20 ledamöter som sitter i parlamentet för Sverige.

Även hennes partikamrat, EU-parlamentarikern Anna Maria Corazza Bildt, passade på att förtidsrösta, på torsdagsförmiddagen.

Hon framhöll möjligheten att personkryssa i EU-valet. I förra valet, 2009, drev hon en intensiv krysskampanj för att ta plats i Bryssel. Med ett personkryss kan väljarna visa vilken av partiets kandidater man gillar.

Följ ämnen i artikeln