Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Mikael, Mikaela

"Testar giftgas på fångar och handikappade"

Publicerad 2013-10-14

Nya rapport om kemvapentillverkningen i Nordkorea

Nu kommer återigen uppgifter om att Nordkorea testar kemiska vapen på människor.

Både handikappade barn och politiska fångar uppges användas i testerna.

Nordkorea levererade tidigare kemstridsmedel till Syrien och misstänks fortfarande vara en av regimens viktigaste leverantörer.

I december 2012 vittnade en avhoppad syrisk armémajor att militära experter från Iran och Nordkorea utbildade den syriska armen i kemisk stridsföring. I april i år stoppades lastfartyget El Entisar på väg mot Syrien. I lasten påträffades tusentals handeldvapen, ammunition och skyddsmasker - allt tillverkat i Nordkorea.

Sjukhus 83

Efter gasattacken i Ghouta utanför den syriska huvudstaden Damaskus i augusti i år har nu Koreainstitutet på ansedda Johns Hopkins universitetet i Baltimore i USA granskat Nordkoreas kemvapenproduktion.

I rapporten citeras bland annat uppgifter från en avhoppad högt uppsatt nordkoreansk officer om hur handikappade barn används för att testa nya kemiska och biologiska stridsmedel på en ö utanför södra Hamgyongkusten. Uppgifterna om försöksanläggningen, Sjukhus 83, publicerades första gången i juni i år. De backas upp av flera andra vittnesmål, både från civila och underofficerare.  

Hela familjer

Liknande uppgifter har publicerats tidigare.

2004 vittnade en avhoppad nordkoreansk officer om hur politiska fångar används som försökspersoner på det ökända fångläger 22 i nordöstra Nordkorea. Hela familjer gasades ihjäl samtidigt som försöktstekniker studerade deras dödskamp genom glasrutorna till gaskammaren.

Enligt rapporten från John Hopkinsuniversitetet är uppgifterna i vittnesmålen extremt  svåra att verifiera. Men mot bakgrund av vad som är känt om Nordkoreas behandlings av politiska fångar talar mycket för att  försöksverksamheten förekommer.