Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Helge

Boende om tågolyckan: Hade inte behövt hända

TT

Publicerad 2019-09-29

Ett SJ-tåg krockade med en personbil vid en obevakad övergång norr om Boden. Två personer omkom.

Dödsolyckan vid den obevakade järnvägsövergången vid Granberget i Boden hade enligt boende inte behövt ske. De har länge bett om signaler eller bommar.

– Jag plogar ju den där vägen och jag är livrädd varje gång jag kör över, säger grannen Mats Lund.

Olyckan inträffade vid klockan 11 på söndagen när personbilen med två personer korsade spåret och SJ-persontåget kom farande.

– Vi var ute och hörde när tåget signalerade och sedan small det. Det var en helvetes rejäl smäll. Jag vet inte hur fort det körde men det brukar ligga runt 100 på persontågen, säger Bengt Fredriksson som bor alldeles intill järnvägsövergången.

Han berättar att det låg förvridna metalldelar över marken. Räddningstjänst, ambulans och polis larmades till platsen. De två personer som satt i bilen omkom.

Bengt Fredriksson är inte ett dugg förvånad över olyckan. Han berättar att händelser inträffat vid övergången tidigare.

– Vi har lantbrevbärare som kör ut posten, och han åkte ju dit med tåget han också. Men de verkar inte vilja sätta någon bevakning på övergången.

Inget händer

Kritiken riktar han mot Trafikverket, som sedan tidigare har fått i uppdrag av regeringen att höja säkerheten vid obevakade järnvägsövergångar i en plan som sträcker sig till 2029.

– Vi har ju en vägsamfällighetsförening så jag vet ju att senast i våras har de gått in med skrivelser till Trafikverket. Och så skulle de komma upp och kolla och mäta, men det har då inte hänt någonting, säger Bengt Fredriksson.

Han har bott nära korsningen i 45 år och berättar att det kör en hel del bilar på vägen, särskilt på sommaren då många ska ner till den närliggande sjön och bada. Samtidigt går ungefär fem malmtåg, två persontåg och snabbtåg om dagen på tågsträckan. För att öka säkerheten behövs signaler, bommar eller allra minst att växtligheten röjs.

– Jag känner de drabbade, och det är helt i onödan. De röjer ju inte över gångarna ens och tar bort riset. Det är som en vägg.

– Det är slappt med säkerheten, säger Bengt Fredriksson.

"Livrädd när jag plogar"

Även Mats Lund, chef för vägsamfällighetsföreningen med hus bara några kilometer från olycksplatsen, känner personerna som drabbades i olyckan. Han är också missnöjd med hur säkerheten har hanterats av Trafikverket.

– Jag har sagt till dem att det inte är frågan om någon kommer att omkomma, utan bara en fråga om när.

Om man har släp på bilen och blir stående i korsningen i väntan att köra ut på den större asfaltsvägen så står släpet på spåret, säger Lund. Han hjälper till med underhållet av vägen på vintern.

– Jag plogar ju den där vägen och jag är livrädd varje gång jag kör över.

Trafikverket säger att de inte kan kommentera händelsen under söndagen och ber att få återkomma.

Rättad: I en tidigare text angavs felaktig utgång av olyckan. Rätt är att båda personerna i bilen omkom.

Följ ämnen i artikeln