Tegnell: Ingen rekommendation om tågmunskydd
Publicerad 2020-07-22
Rekommendationer kring munskydd på tåg är inte aktuellt i Sverige, enligt statsepidemiolog Anders Tegnell. Att hålla avstånd är fortfarande den viktigaste åtgärden för att hålla nere smittan av coronaviruset.
Nya rekommendationer från europeiska myndigheter gör gällande att munskydd bör användas i järnvägstrafiken om avstånd på 1,5 meter inte kan hållas. Statsepidemiolog Anders Tegnell poängterar att hålla avstånd fortfarande är den viktigaste och bästa åtgärden för att hålla nere smittspridning. Munskydd bör endast ses som ett komplement – något som även de europeiska rekommendationerna gör tydligt.
– Vi anser att man ska kunna hålla avstånd, framför allt på långfärdstågen, och det har SJ också anpassat sig mer och mer till, säger han.
Osäker effekt
Som tidigare rapporterat är munskyddens effekt för minskad smittspridning väldigt osäker. Folkhälsomyndigheten bevakar kontinuerligt frågan och följer upp om det kommer nya studier. Men i nuläget är det inte aktuellt att uppdatera rekommendationerna för svenska tåg.
– Framför allt inte nu när vi har ett snabbt sjunkande tempo av antal fall. Det är inte ett läge där man går in med nya restriktioner, konstaterar Anders Tegnell.
Stefan Holmlund vid SJ:s pressjour har tidigare sagt till TT att SJ följer Folkhälsomyndighetens rekommendationer. I stället för att erbjuda munskydd satsar de på att inte boka upp alla platser på tåget så att resenärerna ska kunna hålla avstånd.
Åk inte sjuk
Tågoperatören MTRX som trafikerar sträckan Stockholm-Göteborg erbjuder gratis munskydd till sina resenärer. Enligt tågoperatörens vd, Mats Johannesson, ökar antalet resenärer som tar emot munskydden.
Anders Tegnell påminner om att munskydd inte rättfärdigar en sjuk person att sätta sig på ett tåg.
– Det blir inte alls bra och vi är helt övertygade om att det kommer att öka risken ganska ordentligt, säger han.