Tusentals skadade i Beirut – överfulla sjukhus motar bort patienter
Uppdaterad 2020-08-05 | Publicerad 2020-08-04
Kaotiska scener utspelar sig i Beirut och vid stadens sjukhus.
Vården i landet är sedan tidigare mycket hårt ansatt och på sociala medier uppmanas allmänheten att donera blod.
Sjukhusen är överfulla och skadade motas bort vid akutmottagningarnas entréer.
Den enorma explosion som inträffade i Beirut under tisdagskvällen har dödat minst 78 personer och skadat 4 000. Siffran väntas öka. I flera timmar har ambulanser kört i ilfart mellan det drabbade hamnområdet och sjukhusen.
Röda korsets ambulanser från hela landet har kallats till Beirut för att hjälpa till i den stora räddningsaktionen där mängder av människor fortfarande är fast i sina hem eller kvar under bråte.
– Det är tre timmar nu sedan explosionen ägde rum och jag har sett ambulanser kontinuerligt åka fram och tillbaka från explosionsområdet till sjukhusen för att transportera skadade, säger Al Jazeeras reporter Zeina Khodr i direktsändning.
På bilder från området syns människor fly platsen blodiga. Explosionen och tryckvågen har orsakat omfattande skärskador efter att fönster krossats och fallit ner mot marken. På sociala medier vädjar välgörenhetsorganisationer och sjukvården till allmänheten om att donera blod.
Skadade nekas vård på överbelastade sjukhus
Flera internationella medier rapporterar om hur blodiga och skadade personer som söker sig till sjukhusen nekas komma in på akutmottagningarna som snabbt blivit överfulla.
Utanför ett av de största sjukhusen har mängder av människor samlats, många anhöriga är desperata efter att få information om deras anhöriga, rapporterar Al Jazeeras reporter på plats utanför ett av sjukhusen.
”Sjukvårdssystem under kollaps”
Sjukvårdssystemet i Libanon är sedan innan hårt ansatt och under mycket hård press, på grund av en ekonomisk kris men också till följd av det ökade vårdbehovet för patienter med covid-19. Enligt Al Jazeera fick tidigare 850 vårdpersonal sägas upp på ett privat sjukhus till följd av att arbetsgivaren inte kunde betala deras löner, på grund av regeringens skulder till privata sjukhus.
– Upp till 40 procent av de 9 000 sjuksköterskorna som jobbar i Libanon har blivit avskedade de senaste månaderna. Det visar hur djup den här ekonomiska krisen är som det här landet går igenom just nu. Det är därför många sjukhus nu nekar patienter vård eftersom de inte har de resurser som krävs för att hjälpa dem. Det är ett sjukvårdssystem under kollaps, säger Al Jazeeras reporter Zeina Khodr.
Sedan tidigare var en strejk planerad att hållas i morgon för att protestera mot sjukvårdspersonalens arbetsförhållanden och låga löner.
Macron: ”Fransk hjälp och resurser är på väg”
Libanons premiärminister Hassan Diab har utlyst sorgedag under onsdag och begärt hjälp från internationellt håll. Flera länder, bland annat Frankrike, Turkiet och Qatar, har meddelat att det är redo att stötta Libanon med humanitär hjälp. Qatar har erbjudit sig att skicka fältsjukhus.
"Frankrike är vid Libanons sida. Alltid”, har franska presidenten Emmanuel Macron twittrat.
”Fransk hjälp och resurser är just nu på väg”, skriver han.