Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Sverker

Då är coronakrisen över i Stockholm – redan tecken på flockimmunitet

Uppdaterad 2023-01-11 | Publicerad 2020-04-21

En halv miljon stockholmare kan redan ha haft covid-19.

Enligt länsstyrelsen finns nu ”tecken på flockimmunitet” i Stockholm – och i mitten av maj kommer spridningen att vara under kontroll, enligt tidigare statsepidemiologen Johan Giesecke.

– När man når 60 procent vet man säkert att det är på väg att krympa, säger han.

Coronavirusets framfart kan enligt en samlad kår av smittskyddsexperter bara stoppas på två sätt:

  • Vaccin
  • Flockimmunitet

Nu kan ett avslut på pandemins värsta fas skönjas längre fram i vår i fråga om Stockholm, som hittills drabbats hårdast i landet.

Enligt en dagsfärsk rapport om coronasituationen från Länsstyrelsen finns nu “tecken på flockimmunitet i Stockholm”.

Tidigare statsepidemiolog Johan Giesecke är inte förvånad över slutsatsen:

– Ja, det är alldeles säkert att det är så. 50 procent av stockholmarna kommer att ha haft covid-19 inom en månad.

Han baserar sin uppfattning på de dna-tester och antikroppsstudier som gjorts hittills.

– Just nu har ungefär 30 procent av stockholmarna haft den här infektionen. Det handlar om 500 000-600 000 personer, säger Johan Giesecke.

Vad får det för konsekvenser?

– Det får små konsekvenser, för alla de här begränsningarna i vårt dagliga liv kommer att finnas kvar ett bra tag efteråt. Men det innebär att vi har bättre kontroll över spridningen.

När kan vi andas ut?

– Andas ut kan vi inte, för det finns alltid några kvar som inte är smittade. Men när man når 60 procent vet man säkert att det är på väg att krympa.

Och när når vi det?

– I mitten av maj, säger Johan Giesecke.

Smittskyddschefen i Stockholm Per Follin säger att man inom Region Stockholm inte har några säkerställda siffror om antalet personer som har haft covid-19 – eller när en flockimmunitet kan nås i staden.

– Förr eller senare kommer vi att komma dithän men exakt när det inträder vågar jag inte svara på. Jag vill inte spekulera utan jag vill avvakta förloppet, säger Per Follin.

Han betonar att vårdläget i Stockholm är fortsättningsvis mycket pressat – och att stockholmarna måste fortsätta hålla distans och följa myndigheternas råd.

Johan Giesecke.

– Vi har en hög belastning på vården och vi har ännu inte nått över den här puckeln. Det ligger på en konstant nivå. Därför är det väldigt viktigt att vi inte får en ökande smittspridning för då kan vi få ännu fler sjukdomsfall, säger Per Follin.

På en presskonferens på onsdagen gick Folkhälsomyndigheten ut med att flest covid-19-fall konstaterades den 15 april i Stockholm och att toppen då nåddes.

– Men man ska också komma ihåg, att två tredjedelar inte har haft smittan och fortfarande kan få den, sa biträdande statsepidemiolog Anders Wallensten.

Stockholm.

PODD Coronaviruset och det politiska spelet i USA

Över 40 000 döda, runt 800 000 smittade och en sjukvård som i vissa delstater i USA gått på knäna. Mitt i krisen har den politiska striden om vem som ska bära skulden för landets hantering av pandemin blossat upp och gjort att folk protesterar på gatorna mot sättet att hantera krisen.

Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på PLAY-knappen

LÄS MER OM CORONAPANDEMIN