Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Mikael, Mikaela

Åtal mot "vikingasekt" kopplas till LVU-ärende

TT

Publicerad 2024-06-26

Rättegången mot det så kallade "vikingasekten" startade på onsdagen. Arkivbild.

Rättegången mot två ledande personer i vad som har kommit att kallas för en ”vikingasekt” inleddes på onsdagen. Paret är misstänkt för hot mot tjänsteman och olaga hot i ett fall med totalt 24 målsägare.

Enligt åklagare ligger tvångsomhändertagande av barn till grund för rättsfallet, skriver Dagens Nyheter.

Under onsdagen vittnade några av fallets 24 offer. Förhör hölls även med medarbetare vid socialtjänsten i Gullspång som arbetat med de tvångsomhändertagna barnen.

Målsägandebiträdet Elvy Wicklund delar åklagarens bild. Enligt henne startade allt 2013 då ett barn kopplat till ”medlemmar i den här grupperingen” blev tvångsomhändertaget på BB.

– Jag menar att sedan 2013 har dessa personer bedrivit en kampanj mot myndigheter med beslutanderätt i LVU-mål. Man har försökt få beslut upphävda som fattats av ansvarig nämnd i Gullspång, säger hon till DN.

De två åtalade personerna – en kvinna i 55-årsåldern och en man i 85-årsåldern – har enligt åtalet pratat om att de leder ”Gudalandet” och kallat beslutsfattare till avrättningar med påståenden att de är en del av en stor konspiration.

– I en video sade de att vi skulle hängas, inte halshuggas eftersom vårt blod var orent. De hade redan byggt galgen. De hade också nån bok med regler, som att man kunde välja att själva få tortera någon annan om vi hellre ville det, säger en ledamot av kommunfullmäktige, som valde att lämna sitt uppdrag till följd av hoten, till DN.