Strider och kraftiga bombanfall mot hela Gaza

TT

Publicerad 2024-05-12

Strider uppges rasa över hela Gazaremsan och människor som tagit skydd i flyktingläger i norr vittnar om kraftiga bombattacker.

– Det är galenskap, säger 48-årige Abdel-Kareem Radwan.

Följ ämnen
Israel
Gaza

Människor som flytt till flyktinglägret Jabalia i norra Gaza och andra områden i norr vittnar om häftiga israeliska bombardemang. Flyg- och artillerianfall har genomförts vid lägret och öster om Gaza stad, där strider pågått i över en vecka.

– Det har varit en väldigt svår natt, sade Abdel-Kareem Radwan som befinner sig i Jabalia, på söndagen.

Daniel Hagari, talesperson för den israeliska militären, IDF, säger att strider pågår i alla delar av Gaza. Militären hävdar att terrorstämplade Hamas, vars storskaliga anfall mot Israel den 7 oktober i fjol utgjorde startpunkt för kriget, försöker återta mark och att man därför går in i områden där man tidigare varit.

Norra gränsen

Utöver strider vid Jabalia och öster om Gaza stad sker även ”militära operationer” i Beit Lahiya och Beit Hanoun nära den norra gränsen.

Rök stiger även från Rafah i södra Gaza där militära insatser fortsätter i ”begränsad omfattning”, enligt Daniel Hagari. Under söndagsförmiddagen uppgav han att Israel oskadliggjort dussintals terrorister och hittat tunnlar och vapen. Ungefär samtidigt gick Israel åter till anfall mot den överbefolkade staden – vars östra delar man tidigare beordrat evakueringar från.

Rafahs gator uppges vara fulla av flyende. 300 000 personer ska ha flytt till det överbefolkade området al-Mawasi som enligt Israel är en ”säker zon”.

Rafah 10 maj.

FN kräver vapenvila

Parallellt manar FN:s frustrerade generalsekreterare António Guterres åter till ”omedelbar humanitär vapenvila”.

– Men en vapenvila skulle bara vara början. Den förödelse och det trauma detta krig åsamkat gör att vägen tillbaka är lång, säger han i en inspelning.

Hans FN-kollega, högkommissarien för mänskliga rättigheter, Volker Türk, säger att en fullskalig offensiv mot Rafah, något Israel talat om i veckor, inte kan ske då det vore ett brott mot folkrätten.

Gränsövergången till Rafah från Egypten stängdes av Israel tidigare i veckan. Sedan dess ska flödet av förnödenheter till staden ha minskat kraftigt och FN har varnat för mat- och bränslebrist.

Gränsstaden har i månader varit mål för palestinier som flytt Israels bombardemang i andra delar av Gaza. Nyligen uppskattade FN att 1,4 miljoner människor trängdes där, många hungriga och skadade, boendes i enkla tält.

Antalet döda i Gaza alltsedan krigsutbrottet passerade på söndagen 35 000, enligt hälsomyndigheter i det Hamaskontrollerade området.

Ett av tältlägren i Rafah. Bild från i fredags.

ANNONS

Följ ämnen i artikeln