USA: Israel kan ha brutit mot krigets lagar

Uppdaterad 2024-05-11 | Publicerad 2024-05-10

Israels användning av vapen från USA kritiseras i en rapport från det amerikanska utrikesdepartementet.

Men det finns inte nog med bevis för att stoppa leveranser, enligt rapporten.

I en ny rapport från det amerikanska utrikesdepartementet framkommer det kritik mot Israels användning av vapen från USA.

Men enligt rapporten finns det inte nog med bevis för att stoppa leveranser.

Enligt rapporten är det ”rimligt att bedöma” att Israel har använt vapen på sätt som inte är förenliga med humanitär rätt.

Förhållandena under kriget hindrar USA från att med säkerhet avgöra det när det gäller specifika luftanfall. USA kan inte komma fram till tillräckligt avgörande slutsatser för att stänga tillflödet, står det.

”Omständigheterna under konflikten i Gaza gör det svårt att bedöma eller dra slutgiltiga slutsatser om enskilda incidenter”, står det i en sammanfattning av rapporten, som understryker att utredningar om enskilda incidenter fortlöper.

Civila offer

Israels militär (IDF) har enligt rapporten ”kunskapen, erfarenheten och verktygen” för att minimera skador.

”Resultaten på marken, inklusive höga nivåer av civila skadade och döda, lyfter betydande frågor om IDF alltid använder dem effektivt.”

Rapporten uttrycker ”djup oro” över Israels agerande vad gäller säkerställandet av nödhjälp till civila i Gaza, vilket i hög grad bidragit till bristen på förutsägbara och varaktiga leveranser. Den slår också fast att Israel nyligen tagit positiva steg, även om de fortfarande anses otillräckliga.

Rapporten kommer efter att Gazakriget har pågått i mer än sju månader och nära 35 000 palestinier har dödats, enligt uppgifter från det Hamasstyrda hälsodepartementet i Gaza.

Följ ämnen i artikeln