Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Hildegard, Magnhild

Finland vill stärka gränsen mot Ryssland

TT-AFP

Publicerad 2024-05-21

Migranter anländer till gränsövergången till finländska Virolahti från Ryssland i december. Arkivbild

Finland vill skärpa gränsbevakningen längs landets över 130 mil långa gräns med Ryssland – och vill kunna snabbavvisa asylsökande.

– Det är regeringens plikt att säkra gränserna i alla situationer, säger statsminister Petteri Orpo.

På tisdagen lade Orpos högerkoalitionsregering fram ett lagförslag om att blockera migranter vid gränsen. Åtgärden är ett svar på ett stegrat antal asylsökande, en ökning som Finland anklagar Ryssland för att ligga bakom.

I höstas ankom närmare 1 000 migranter utan visum till Finlands östra gräns. Landet svarade med att stänga gränsen, men enligt statsministern krävs ytterligare åtgärder för att stävja ”trycket på Finland”.

Det ryska makthögkvarteret Kreml har avfärdat anklagelserna om att landet använder migration som vapen.

Enligt det presenterade lagförslaget ska migranter i särskilt behov av skydd, så som barn eller funktionsnedsatta, fortsatt tillåtas att söka asyl i Finland. Andra ska utvisas med ”verbal order” direkt vid gränsen.

De föreslagna åtgärderna kräver en majoritet på fem sjättedelar i riksdagen för att bli lag – samt ett godkännande från president Alexander Stubb.

Kritiker anser att förslaget strider mot internationella överenskommelser och mänskliga rättigheter som Finland i grundlagen åtagit sig att skydda.