Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Dagmar, Rigmor

Politiskt våld oroar inför EU-val

Wiktor Nummelin/TT

Publicerad 2024-05-21

EU-minister Jessika Roswall (M)

Mordförsöket på Slovakiens premiärminister och uppmärksammade attacker mot politiker och möten väcker oro inför EU-valet.

Mogenhet och mindre polarisering efterlyses i Bryssel.

Med bara knappt tre veckor kvar till det val som hålls gemensamt runt om i EU-länderna den 6-9 juni så har rubrikerna om våld och hot varit betydligt fler än tidigare.

Den värsta händelsen är givetvis skotten mot slovakiske Robert Fico i förra veckan. Men även därutöver finns uppgifter om kandidater som misshandlats och hotats – för att inte tala om den våldsamma attacken mot ett vänstermöte i Gubbängen i april.

Uppskruvad ton

– Det är en oroväckande utveckling. Vi fördömer å det kraftfullaste det som hände mot Fico. Ingen politiker ska behöva känna sig hotad till livet. Alla de här sakerna måste vi se till att bekämpa och stå upp för demokratin, säger EU-minister Jessika Roswall (M) på väg in till ett ministermöte i Bryssel på tisdagen.

Inom EU har mycket av valoron på förhand kretsat om risken för desinformation, falska nyheter och påverkansförsök från exempelvis Ryssland. Fico-attentatet har nu också lett till fokus på den rent fysiska säkerheten och varningar för följderna av ett allt mer uppskruvat politiskt tonläge.

”Vuxen diskussion”

Roswall känner sig ändå trygg med ett gott informationsutbyte mellan myndigheter både internt i Sverige och inom EU. Hon ger gott betyg till den svenska valrörelsen så här långt.

– I Sverige tycker jag ändå debatten hittills har fungerat väldigt bra. Men vi vet ju att en polariserad debatt inte är bra för själva demokratin. Det handlar om att försöka ha en vuxen diskussion och politisk debatt – för det är det man behöver ha, säger EU-ministern.

Följ ämnen i artikeln