"Hanterbart" vårdläge i storstäderna i sommar

Linnea Gustafsson/TT

Publicerad 2024-07-26 05.30

Sommarens vårdsituation i storstadsregionerna har hittills varit hanterbar, uppger sjukvården. Trots färre vårdplatser får patienter den hjälp de behöver. Men vissa veckor är tuffare än andra och läget kan snabbt ändras.

I Region Stockholms senaste sommarrapport över läget i vården, beskriver chefläkare Elda Sparrelid situationen som ”hanterbar”. Hon menar att efterfrågan på vård varierar beroende på plats i länet, dag och tid. Vid vissa tillfällen har patienter behövt vänta längre på bedömning och vårdplats.

– När vi skriver att det är hanterbart menar vi att det sker utan några större risker för patienten. Man kan prioritera efter behov och hantera patienten i alla fall, säger hon.

Färre beläggningar

Det har också varit lite färre överbeläggningar den här sommaren och fler vårdplatser än förra året, trots att man under den här tiden alltid minskar antalet disponibla vårdplatser, enligt Elda Sparrelid.

Liknande lägesbild ger även chefläkare Jacob Wulfsberg på Västra Götalandsregionen (VGR).

– Det är ett ansträngt läge men jag tycker ändå det är hanterbart. Det är på samma nivå som föregående sommar i stort sett. Nu pratar jag för VGR i helhet och det är en stor region, så visst ser det olika ut mellan olika förvaltningar, säger han.

Man prioriterar alltid den som är svårast sjuk. Ibland får människor vänta lite längre än vanligt både när det gäller akutsjukvård och närsjukvård, säger Wulfsberg.

– Men hjälp får man. Det bygger på att medarbetare gör fantastiska insatser och personal jobbar hårt för att få det att fungera.

Tufft läge

I Region Västernorrland befarade man i våras en krisartad sommar, men hittills har situationen varit kontrollerbar, menar Roger Westerlund, områdesdirektör inom Hälso- och sjukvårdsförvaltning.

– Vi har gjort ett intensivt arbete inför och under sommaren för att kunna hålla så många vårdplatser öppet som möjligt, säger han och fortsätter:

– Som helhet har sommaren varit hanterbar och med det menar jag att vi har haft överbeläggningar, ibland på hela sjukhuset och ibland på vissa avdelningar där vissa enheter har fått jobba väldigt hårt.

Han säger vidare att det är ett tufft läge men att patientsäkerheten inte varit hotad hittills.

I Region Skåne beskrivs sommaren alltid som en utmaning då man strävar efter att ge personal sammanhängande semester. Även där minskar man antalet vårdplatser men i nuläget vittnar regionen inte om någon brist överlag – däremot att vårdplatsläget vid högre belastning blir ansträngt temporärt.