Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Evald, Osvald

Huthirörelsen hävdar nya anfall mot Israel

TT TT-AFP

Publicerad 09.35

En demonstration för Huthirörelsens och Hizbollahs sak i Jemens huvudstad Sanaa. Bilden togs den 27 september.

Huthirörelsen i Jemen säger sig ha attackerat Israel ännu en gång, nu med drönare som skickats mot storstaden Tel Aviv. Detta har ännu inte bekräftats från israeliskt håll.

Enligt ett besked från den shiaislamistiska rörelsen, som styr en stor del av Jemen, riktades ”ett antal” drönare mot Jaffa i Tel Aviv. Där sägs attacken ha varit framgångsrik och drönarna ha nått sina mål utan att skjutas ned.

Israel har kort omnämnt ett ”misstänkt flygande mål” som militären stoppade utanför Israels kust under natten, utan att gå in närmare på detta.

I lördags sköt Huthirörelsen en projektil mot flygplatsen i Tel Aviv i samband med att Israels premiärminister Benjamin Netanyahu skulle landa där. Dagen därpå anföll israeliska bombflygplan flera platser i Jemen.

På onsdagen sade Huthirörelsen att den hade avfyrat flera kryssningsrobotar mot Israel, dagen efter att allierade Iran utförde en omfattande attack. Det framgick inte hur det gick med dessa robotar och anfallet rapporterades inte från andra parter.

Huthirörelsen är allierad med såväl Iran som libanesiska Hizbollah. Under Gazakriget har den beskjutit Israel från Jemen vid flera tillfällen och angripit fartyg i haven utanför Jemen när de bedömts ha någon form av Israelkoppling.

Israel har skärpt censuren i landet under kriget och förbjudit medier att rapportera till exempel skador på strategiskt viktig infrastruktur och detaljer kring det avancerade luftvärnet.