Trump på Tiktok – ska locka unga väljare

Sofia Eriksson/TT

Publicerad 2024-06-02

Donald Trump tillsammans med UFC-ordföranden Dana White på lördagens MMA-evenemang.

Som president ville han förbjuda Tiktok i USA. Men nu har Donald Trump gjort entré på den populära videoappen.

Det första inlägget från Trump, som av allt att döma blir Republikanernas kandidat i höstens presidentval, var ett 13 sekunder långt klipp från en kampsportstävling han besökte i New Jersey på lördagen. Där syns han med UFC-ordföranden Dana White som tillkännager: ”Presidenten är nu på Tiktok.”

I bakgrunden spelas “American Bad Ass” av Kid Rock, skriver Politico.

– Det här är bara ett av flera sätt att nå ut till väljare. Tiktok vänder sig mot en yngre publik, säger en kampanjrådgivare till nyhetssajten.

President Joe Biden har skrivit under en lag som kan leda till att Tiktok förbjuds i USA – men hans valkampanj fortsätter ändå att använda appen. Hyckleri, menar kritiker.

För att Tiktok inte ska förbjudas i USA måste storägaren, kinesiska Bytedance, sälja sin andel inom ett år. Detta på grund av oro över att data ska samlas in och utnyttjas av den kinesiska staten i propagandasyfte.

Donald Trump har också motsatt sig lagen som undertecknats av rivalen Joe Biden. Han har sagt att Bytedance fortfarande utgör ett nationellt säkerhetshot¨, men att ett förbud mot appen skulle reta upp unga amerikaner.