Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Dagmar, Rigmor

Dags för final i Trumprättegången

Tina Magnergård Bjers/TT

Publicerad 2024-05-28

Begick Donald Trump ett allvarligt brott när han bokförde betalningar till bland annat en porrskådespelare, för att köpa hennes tystnad, som juridiska kostnader?

Efter vittnesmål från över 20 personer och mer än sex veckors förhandling är det dags för slutpläderingar i den haussade New York-rättegången.

”Jag är den mest förföljda mannen i USA:s historia”. ”Jag har olagligen tvingats till tystnad”. ”Jag behöver uppmuntran från en sann Maga-patriot som du”.

Insamlingsbreven från Donald Trumps valkampanj duggar tätt. Inför slutpläderingarna i den historiska rättegången i New York blir expresidenten personlig. Han hävdar att ”du”, den presumtiva väljaren, betyder allt och att det är därför han fortfarande fajtas.

Bar sidenpyjamas

Men faktum är att Trump, som av allt att döma bli Republikanernas kandidat i höstens presidentval, inte haft så mycket val. I sex veckor har domare Juan Merchan tvingat honom sitta tyst i rättssalen och lyssna på vittnesmål som sannolikt varit upprörande – och som slutpläderingarna lär påminna om.

Bland vittnena finns porrskådespelaren Stephanie Clifford, känd som Stormy Daniels, som bland annat berättade om Trumps sidenpyjamas och andra intima detaljer från deras sexuella möten 2006 – träffar hon fått 130 000 dollar för att hålla tyst om.

David Pecker, tidigare publisher på tabloidtidningen National Enquirer, redogjorde för strategin att köpa vissa intervjupersoners exklusivitet för att ”döda” negativ rapportering om vännen Trump. Det skedde enligt Pecker även med Playboymodellen Karen McDougal.

Michael Cohen, Trumps tidigare advokat och ”fixare”, berättade att han gjorde utbetalningarna på Trumps direkta order.

Tung bevisbörda

Formellt handlar rättegången om 34 fall av bokföringsbrott, med fokus på hur återbetalningarna till Cohen registrerats.

Men rena bokföringsfel ses som ringa bötesbrott i New York. Åklagarsidans stora utmaning är att påvisa att den felaktiga bokföringen gjordes för att skyla över större, inte helt specificerade brott: De menar att Trump försökte påverka valet 2016 genom att dölja ofördelaktig information. Enligt åklagarna kan detta rubriceras som brott mot kampanjfinansieringslagarna eller skattebedrägerier, vilket kan ge fängelsestraff.

Den vaga specificeringen anses vara fallets stora svaghet, i synnerhet då alla tolv i juryn måste vara eniga.

– Bevisbördan ligger på åklagarsidan och den är tung, konstaterar Sarah Krissoff, försvarsadvokat och tidigare federal åklagare i New York, för tv-kanalen ABC.

Donald Trump nekar till brott.

Försvaret väntas i sin slutplädering främst argumentera för att stjärnvittnet Cohen är opålitligt, genom att peka på att han ljugit tidigare.