Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Dagmar, Rigmor

Macron varnar för "onda vindar" i Europa

TT-AFP

Publicerad 2024-05-27

Fienden är utmålad. Oron är stor.

Frankrikes president Emmanuel Macron inskärper faran för auktoritära högerkrafter i EU-valet.

– Onda vindar viner i Europa, så låt oss vakna till, sade Macron under sitt statsbesök i den historiskt betydelsefulla tyska staden Dresden.

Den franske presidenten Macron är på statsbesök grannlandet Tyskland, det första för en fransk president på nästan ett kvarts sekel. Värd för besöket är den tyske presidenten Frank-Walter Steinmeier, och samtalspartner är förbundskansler Olaf Scholz.

Men i ett framträdande framför Vår frus kyrka (Frauenkriche) i Dresdens återuppbyggda barockstad – en gång totalförstörd i de allierades bombningar i slutskedet av andra världskriget och i kampen mot nazismen – varnade Macron för den nya väg som Europas högerkrafter väljer.

Extrema idéer frodas

Det finns en ”fascination över auktoritära regimer”, sade Macron och fortsatte:

– Överallt i våra demokratier frodas dessa idéer, de bärs fram av extrema gruppe, och speciellt av de högerextrema.

Angreppet kunde läsas som ett valtal inför EU-valen, men var också en direkt missnöjesyttring mot kolleger inom EU; Macron pekade ut Ungerns ledare Viktor Orbán.

Men den franske presidentens tal var också riktat mot väljarna i Dresden och i delar av främst östra Tyskland där det extrema och paranoida nationalistpartiet Alternativ för Tyskland har politisk medvind.

– Vi måste finna styrka och engagemang för att försvara (våra värderingar) överallt.

Macron konstaterade sedan att den ryska faran för europeisk säkerhet är omedelbar:

– Det är er säkerhet, det är vår fred som riskeras i Ukraina.

Förintelsens offer

Hatets historia i Europa var också högst närvarande i Berlin, där dagen inleddes vid Brandenburger Tor och minnesplatsen för Förintelsens offer. Emmanuel Macron och presidentfrun Brigitte förenades med det tyska presidentparet vid monumentet över europeisk ondska.

För president Macron finns hotet kvar, även i hemlandet, och han gav hotet ett namn: den franske ytterhögerpolitikern Marine Le Pen och partiet Nationell samling.

– De är ett hot mot Europa.