Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Lennart, Leonard

Hormonstörande ämnen i yogamattor

TT

Publicerad 2024-05-31

Flertalet yogamattor och gymbollar innehåller för höga halter av förbjudna ämnen. Arkivbild.

Kemikalieinspektionen har hittat hormonstörande ämnen i flera yogamattor. När myndigheten granskade 40 olika varor innehöll 18 procent höga halter av bland annat ftalaten DIBP.

I en genomgång av varor från 23 olika företag testade Kemikalieinspektionen framför allt yogamattor och gymbollar. Av 40 produkter innehöll 7 stycken höga halter av ämnen som är hormonstörande.

Ftalater kan läcka ut ur material och tas upp av kroppen och bland annat skada fortplantningsförmågan. Klorparaffiner är klassade som cancerframkallande och även mycket skadliga för vattenlevande organismer.

Förutom ftalater påträffades även så kallade klorparaffiner som SCCP och MCCP.

Ämnena som hittats i produkterna innebär inga akuta risker för den som använder dem, men bidrar till att den totala exponeringen ökar och kan ge effekter på längre sikt, skriver Kemikalieinspektionen.

”Tillsynen visar på ett fortsatt behov av kontroller för att säkerställa att produkter på den svenska marknaden uppfyller gällande lagstiftning. Det framkom också att många företag, särskilt mindre aktörer, tycker att kemikalielagstiftningen är svår att förstå och tillämpa”, säger Susan Strömbom, inspektör på myndigheten, i ett pressmeddelande.