Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Dagmar, Rigmor

Utredare: Så ska fler i gängen kunna dömas

Anja Haglund/TT, Maria Davidsson/TT

Publicerad 2024-09-23 13.55

Justitieminister Gunnar Strömmer (M) tar emot utredningen "En översyn av de osjälvständiga brottsformerna" från Lise Tamm.

Fler som bidrar till grova gängbrott ska kunna dömas, föreslår regeringens utredare.

Lise Tamm vill att lagarna om försök, förberedelse och stämpling helt skrivs om.

– Syftet är att kunna ta topparna (i gängen), säger hon.

Tekniken och verkligheten har i vissa fall sprungit ifrån lagstiftningen. Därför föreslås nu en rad förändringar för att täppa till luckor när det gäller så kallade ”osjälvständiga brottsformer”, det vill säga sådant som försök, förberedelse och stämpling till brott.

– Syftet är att i större utsträckning kunna ta topparna (i gängen), och att fler unga ska kunna hoppa av, säger regeringens utredare, chefsåklagare Lise Tamm.

Hon föreslår att fler handlingar än i dag ska omfattas av brottsformerna. Till exempel personer som diskuterar mordplaner i en chatt.

– Vi har sett en massa sådana chattar där det står att ”han ska dö”, ”ta honom, jag fixar en bil”, ”nu börjar jakten” och så vidare. Det har inte ansetts vara stämpling, säger hon.

Starta chatt

Även att starta en gruppchatt för mordplanering, kartlägga ett offer, ordna en lägenhet inför exempelvis ett mord och att locka ett potentiellt brottsoffer ska kunna vara straffbart, anser utredaren.

Tamm vill också att mer vardagliga föremål än i dag ska kunna ses som hjälpmedel vid förberedelsebrott, som exempelvis rep, dubbla kläder och maskering.

Hon betonar att alla handlingar måste vara kopplade till en brottslig kontext.

– Det måste fortfarande bevisas att det ingår i planeringen av ett särskilt brott och att man har ett uppsåt.

För att ge unga personer en möjlighet att dra sig ur ett brott som planeras, föreslår utredaren en ny möjlighet till frivilligt tillbakaträdande.

– Men det måste ske så tidigt att informationen förhindrar att brottet fullbordas, säger Tamm.

Tanken är att en ung person som hoppar av, och därmed förhindrar brott, ska kunna slippa straff.

Vapenattrapper

Tamm har också haft i uppgift att titta på frågan om när polisen gillrar fällor med vapenattrapper. Förra året friades två män av Högsta domstolen från försök till vapenbrott, efter att polisen ersatt deras vapen med replikor – en dom som beskrevs som en katastrof av åklagare och gängutredare.

Lise Tamm föreslår en särreglering som ska få bukt med det problemet.

Förslagen skickas nu på remiss.

– Det här är en otroligt viktig del ägnad att komma åt både bredare, och på höjden, de som är delaktiga i den organiserade brottsligheten, säger justitieminister Gunnar Strömmer (M).

Regeringen vill egentligen gå längre. Målet är en allmän kriminalisering av deltagande i kriminella gäng. Det förutsätter dock en ändring i grundlagen och kan bli verklighet först nästa mandatperiod.