Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Dagmar, Rigmor

Rapport: Chockerande många gravida dör i Darfur

Mia Holmberg Karlsson/TT

Publicerad 2024-09-25 13.08

Ett ”chockerande stort” antal nyfödda, gravida och nyblivna mammor dör i södra Darfur i Sudan, uppger Läkare utan gränser.

Merparten av dödsfallen hade kunnat undvikas – ”men nästan ingenting fungerar här längre”, säger läkaren Gillian Burkhardt i en rapport.

I södra Darfur blinkar alla lampor röda, larmar Läkare utan gränser (MSF). Mödradödligheten stiger och undernäring bland barn ökar lavinartat. Om utvecklingen inte stoppas kommer den att få ödesdigra konsekvenser i generationer, varnar organisationen.

Till följd av kriget i Sudan, som rasat sedan april i fjol, är allt en bristvara. Många gravida och nyfödda avlider av sepsis till följd av osanitära förhållanden.

”Jag är i 30-årsåldern och har fött barn tre gånger. Varje gång har mitt barn dött”, säger en patient i rapporten.

”Skamligt bortglömda”

Under 2024 har mödradödligheten ökat med över 50 procent vid de två förlossningsmottagningar som MSF stöttar. Merparten av dödsfallen hade kunnat undvikas med enkla medel som tvål, antibiotika och sterilisering, enligt organisationen.

Barnen som föds i krig startar sina liv i en ond cirkel av hunger, utan slut i sikte.

”Svältande mödrar leder till svältande barn – alla skamligt bortglömda”, säger Noor Rijnberg, som arbetar med sexuell och reproduktiv hälsa i regionen, i rapporten.

Behöver mer hjälp

Av 30 000 barn under två år som i augusti undersöktes i Nyala i södra Darfur var fler än var tredje akut undernärd.

Över hela regionen är den faktiska siffran sannolikt betydligt högre, konstaterar MSF. Organisationen vill få omvärlden att reagera.

”Vi vet att Sudan är en utmanande plats att arbeta på. Men om man väntar på att utmaningarna ska försvinna av sig själva kommer man ingenstans. För tusentals mödrar och barn är det redan för sent”, säger Gillian Burkhardt.