Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Dagmar, Rigmor

Unrwa varnar för "trippel tragedi"

TT

Publicerad 2024-09-25 04.09

Unrwa-chefen Philippe Lazzarini ser med oro på situationen i Libanon. Arkivbild.

FN:s organ för palestinska flyktingar, Unrwa, rustar för en kris på tre fronter efter det att Israels attacker mot Libanon eskalerat.

– Vi har redan Gaza och Västbanken, två verksamhetsområden som blivit aktiva frontlinjer, säger chefen Philippe Lazzarini.

När situationen nu eskalerar även i Libanon innebär det att tre av FN-organets verksamhetsområden förvandlas till aktiva frontlinjer, säger Lazzarini. Han kallar situationen en ”trippel tragedi”.

– Rädslan är att vi går in i ett fullfjädrat krig. En annan oro är att delar av Libanon blir som Gaza, säger Lazzarini till nyhetsbyrån AFP under FN:s generalförsamling.

Minst 222 Unrwa-anställda har dödats i Gaza sedan kriget inleddes den 7 oktober då Hamas attackerade Israel. Två tredjedelar av Unrwas anläggningar i Gaza har skadats och förstörts.

Dessutom kommer behoven öka om situationen förvärras i Libanon – vilket kommer att belasta det redan kämpande FN-organet ytterligare.

Flera länder pausade sina donationer till Unrwa tidigare i år efter att Israel anklagat flera av dess medarbetare i Gaza för att ha varit inblandade i attackerna den 7 oktober. De flesta givare har sedan dess återupptagit finansieringen, med undantag från USA som var Unrwas största finansiär.

– Unrwa har tillräckligt med finansiering till slutet av oktober, säger Philippe Lazzarini.

Han är värd för en givarkonferens, i anslutning till FN:s generalförsamling, vars syfte är att säkra mer stöd.